Merimetsokantaa rajoitetaan aikaisintaan ensi kesänä

Kuluvan kesän aikana merimetson noin 13.000 pesästä on tuhottu ”oman käden oikeudella” jo noin kuudesosa eli 2100 pesää. Merimetsokannan rajoittaminen kuuluu ympäristöhallinnon tehtäviin ja valvontaan.

UU 25.6. & 26.6.2009 - Rannikon kalastusalueet ovat vaatineet ympäristöministeri Paula Lehtomäelle esittämässään aloitteessa oikeutta metsästää merimetsoa. Kalastajat haluavat merimetsojen metsästyksen sallimista ja pelottelua ampuma-asein ”ympäri vuoden 300 metrin säteellä pyydyksistä, kalankasvatuskasseista sekä kalanistutusalueista”.

Ministeri Lehtomäen mukaan kalastuksen ja kalanviljelyn edellytyksiä parantavia ratkaisuja etsitään parhaillaan, mutta ne eivät ehkä toteutune vielä tänä vuonna. Merimetsokannan rajoittaminen on mahdollista muun muassa munia reijittämällä.

Rauhoitetun merimetson kannan runsastuminen hiertää ammatti- ja virkistyskalastajia niin, että omatoiminen ja rikollinen toiminta merimetson hävittämiseksi on äitynyt varsin laajaksi. Sen sijaan metsästyslupia ympäristökeskuksilta ei ole haettu ainuttakaan.

Noin 13.000 pesivän merimetsoparin pesistä on tuhottu 2100 yhteensä 12 eri lintuyhdyskunnassa. Suomen ympäristökeskuksen ylitarkastaja Timo Asanti uskoo tuhottujen pesien määrän vielä kasvavan. Pesiä on tuhottu Saaristomerellä Länsi-Turunmaan kaupungin alueella 540 (näistä yksin Nauvossa 400) ja muualla yksityisillä Natura-alueilla 890.

Suunnitellun Vakka-Suomen kalastuspuiston alueella pesiä on tuhottu muun muassa Kustavissa. Hankkeena loppuvaiheessa olevan Selkämeren kansallispuiston alueella pesätuhoja on löytynyt Luvialta ja Porista. UU:n saaman tiedon mukaan merimetsoja on hätyytelty ja pesiä tuhottu myös Uudenkaupungin edustan merialueella.

Ylitarkastaja Asannin mukaan pesätuhoilla ei saada merkittävää vaikutusta merimetsokantaan. Kannan rajoittamisen onkin perustuttava suunnitelmalliseen rajoittamiseen, johon liittyy myös kannan ja yhdyskuntien jälkiseuranta. Tehtävä kuuluu ympäristöministeriölle ja sen toteutus Suomen ympäristökeskukselle.

Uusin tapaus löytyi tiistaina Inkoon saaristossa Suomenlahdella, jossa oli rikottu lintujen pesimäluodolla Ryssharunin luonnonsuojelualueella noin 200 tyhjää merimetson pesää, joiden liepeillä oli rikottuja munia, kertoo Uusi Suomi tänään perjantaina.

Kaikki pesät oli tuhottu, kertoo ylitarkastaja Timo Asanti Suomen ympäristökeskuksesta. Tuhottuja pesiä on siis tähän mennessä todettu olevan noin 2300 yhteensä 13 yhdyskunnassa. Ypäristökeskus on tehnyt viimeisimmästä pesätuhosta rikosilmoituksen.