1245958216_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Uudenkaupungin Rautavalimon yt-neuvottelut päättyivät yksimielisyyteen ja sopuun lomautuksista

URV:n yt-neuvottelut päättyivät eilen työnantajaa ja työntekijöitä tyydyttävän ratkaisuun. ”Kova paperi” luonnehtii lopputulosta pääluottamusmies Jorma Honkanen. -Vaikka lomautuksia tulee, ne eivät vaikuta vuosiloman pituuteen, mikä on oikeastaan ainutlaatuista koko Suomessa. Myös rautakourien kuva URV:stä työnantajana kirkastui koko lailla.

UU 25.6.2009 – Kun molemmat osapuolet tietävät missä mennään kansainvälisen talouskriisin suhteen, se saattaa näkyä myös yt-neuvotteluissa suhdanteiden puristuksessa. Uudenkaupungin Rautavalimon yyteet päättyivät eilen. -Ratkaisu oli erinomainen ja tyydytti molempien osapuolien toiveet, sanoi valimon pääluottamusmies Jorma Honkanen.

URV:n koko henkilökunta, noin 100 työntekijää, siirtyy ilman irtisanomisia niin sanottuun vuorolomautukseen, jossa tehdään viikko töitä ja pidetään viikko lomaa. -Tämä periaate räätälöidään työntekijäkohtaiseksi tämän tarpeet ja halukkuus lähtökohtana. Merkittävintä on kuitenkin se, että lomautuksen pituus ei vaikuta vuosilomapäiviin. Lomautuksilla ei siten ole vaikutusta jo ansaitun vuosiloman pituuteen, kertoi Honkanen.

Honkanen sanoi myös Metalliliiton aluetoimiston arvioineen ratkaisua poikkeukselliseksi. -Suomenniemeltä ei löydy todennäköisesti montaakaan vastaava ratkaisua. Siinä mielessä saimme aikaan kovan paperin. Tärkeintä oli yhteisymmärrys, se oli molemminpuolinen.

Maailmaa myllertävään talouskriisiin viitaten pääluottamusmies Honkanen kiittelee työnantajaosapuolta, joka piti alun alkaen ”kohtuuttomana sitä, että yritys talouskriisin lisäksi joutuisi tulevaisuudessa talouden elpyessä kärsimään vielä lisää kriisissä tehdyistä väen lomautuksista tai irtisanomisista”. -Talouslama aiheuttaa työnantajalle hankaluuksia pitää kiinni työntekijöistään. Nyt rautavalimo osoitti halunsa pitää kiinni ammattitaitoisesta ydinporukasta.

-Elämä ei ole pelkkää kärvistelyä, sen myösi tehtaan johtokin jo ennen yt-neuvotteluja. Kesäjuhlat pidetään entiseen tapaan, tosin sekin kerrottiin jo ennen neuvotteluja, sanoi selvästi tyytyväinen yt-neuvottelut käynyt rautakoura. Honkasella on meneillään kolmas pääluottamusmieskausi.

Kovana työsarkana piti yt-neuvotteluja myös Uudenkaupungin Metallityöväen ammattiosasto 36:n puheenjohtaja Heikki Tähtinen. -Tämä oli yliveto saavutus. Siinä on oppimista muille työnantajille siinä suhteessa miten työtekijöitä arvostetaan. Lama-Suomessa tämän tyyppinen sopimus on harvinainen ja arvostetteva, sanoi Tähtinen.

Heikki Tähtinen ja Jorma Honkanen sanovat yhteen ääneen ja suoraan sen, että Uudenkaupungin Rautavalimon kuva on yleensä ollut negatiivinen. -Mutta nyt yt-neuvotteluissa valimo pesi kasvonsa. Suunnanmuutos on merkittävä. Paikkakunnalla vallitseva yleinen käsitys valimosta työnantajana on tänään aikaisempaan verrattuna kokonaan toisenlainen.

-Tervetuloa työtä pelkäämättömät ammattikoulusta valmistuvat metallimiehet, työpaikkoja on tiedossa ja niiden karsastaminen on turhaa, lisäsi pääluottamusmies. -Työntekijän luottamus tulevaisuuteen on kunnossa.

Rautakourat jäävät pohtimaan työn ja elämän mukanaan tuomaa kokemusta. -Suhde kaikkeen on muuttunut, mutta tulevat luottamusmiehet saavat tukeni kun se aika koittaa. Tieto ja taito siinä asiassa on vietävä eteenpäin ja jaettava muille, päätti Jorma Honkanen.