Kolumni:

Poliitikkojen kusitolppa joka sanoi pahasti poliittisille änkyröille

Olli Haapala

UU – 26.6.2009. Laitilassa ja Pieksämäellä kaupunginjohtajana toiminut Heimo Polvi vertasi toissa vuonna ilmestyneessä kirjassaan kaupunginjohtajan tehtävää poliittisten koirien kusitolppaan. Polvi siteerasi Ulf Sundqvistia: ”Mestauslavalla harva nauraa. Julkinen mestaus on vielä totisempaa puuhaa”. -Seiso siinä suorana ja tyynenä, kun poliittiset rakkikoirat ja muut huijarit virtsaavat silmille ilman merkkiäkään vastuusta tai huonosta omatunnosta, kirjoitti Polvi.

Kirjoitin Polven kirjan selostuksessani kaksi vuotta sitten: ”Entä jos Polvelle olisi käynyt niinkuin on käynyt kaupunginjohtajalle Uudessakaupungissa? Täällä kaupunginjohtaja on elinkeinoelämän ehdoton johtaja ja kunkku. Kun kahden työväenyhdistyksen yhdistämiskokouksessa toisen yhdistyksen puheenjohtaja piti kaikkien puolueiden yhteistyötä saumattomana ja erittäin hyvänä, hän tarkoitti myös tilannetta, joka merkitsee kaupunginjohtajalle paljon: tilannetta jossa asiat hoituvat. Vaikka joskus roiskuu kun rapataan, peli on kuitenkin niin haluttaessa mahdollista pitää avoimena ja läpinäkyvänä. Pieksämäellä sellainen meno ei ollut mahdollista, sillä poliitikot eivät lopultakaan vastaneet mistään, ei edes siitä että virkamiehet hoitaisivat työnsä moitteettomasti ja ahkerasti”.

Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Kari Koski kertoi Uudenkaupungin Sanomissa eilen ”polvimaisesti” kaupunkinsa poliittisen ilmapiirin ja käytäntöjen muuttuneen. Lomailme yllään auton nokan vilpoisammalle suunnalle kääntämässä oleva Koski sanoo kevään olleen hänen ”virkauransa rankimman”. Laman alku toi vilskettä Uudenkaupungin kaupunginjohtajalle: puhelin soi taukoamatta ja neuvotteluja käytiin toinen toisensa jälkeen.

Koskea painavat eniten kaupungin talous ja se että kaupunkilaisilla on työtä. Talouden ratkaisut tulevat poliittisilta päättäjiltä. Koski pitää merkittävimpänä muutoksena Heimo Polven manaamaa mutu-räksytyksen lisääntymistä, jos ei muuksi niin enemmistöltä vaikuttavaksi jupinaksi ja polveenpotkimiseksi.

”Poliittisessa kulttuurissa on uuden valtuuston myötä tapahtunut suuri muutos. Kosken näkökulmasta suurten johtajien, logiikan ja johdonmukaisuuden aika on tältä erää ohi. Nyt eletään kädestä suuhun ja hypitään milloin sinne ja milloin tänne”, kirjoittaa US.

Kosken mukaan päättäjät eivät osaa päättää tai päättäminen on vaikeaa. Koski sivaltaa päättäjiä: ”Mutta kun mä en tykkää tästä, niin mä haluun siirtää ja tarviin lisätietoja”. Koski paljastaa, että tietoa ja tietoja saa puhelinsoitolla, mutta se taas ei näy televisioruudussa valtuuston kokouksesta. Pahimpana ja huolestuttavimpana epäkohtana kaupunginjohtaja ei pidä suunsoittoa, vaan tiedon tasoa ja tiedon puutetta. Huolella valmistetut muutosehdotukset puuttuvat.

Koski kertoo moitteisiin johtaneen oman ”pahimman” tokaisunsa valtuustossa olleen kirppusirkus!

Palaan Heimo Polven kirjaan: ”Kunta- tai kaupunginjohtajan viranhaun yhteydessä luetellaan joukko kykyjä ja ominaisuuksia, joita valittavalta vaaditaan. Osaatko visioida tulevaisuutta ja johtaa strategisesti? Tunnetko kuntahallinnon menettelyineen? Entä juridiikan? Omaatko poliittisen lukutaidon? Oletko mielipidejohtaja, jolla on talous-, johtamis-, henkilöjohtamis-, motivointi-, kommunikointi- ja vuorovaikutuskyky? Tunnetko yrityselämän, elinkeinoelämän sekä kaupungin toiminnot? Onko sinulla suhdetoimintataitoja ja kykyä arvojohtamiseen? Entä kielitaito? Kykenetkö johtamaan myös itseäsi? Hallitsetko ajankäytön, stressin ja itsesi kunnallisena vastuunkantajana?”

Yleensä on näin, kuten Heimo Polvella Pieksämäellä. Hän hoiti tehtävänsä moitteettomasti, nosti kaupungin talouden nousuun, mutta uupui ja menetti terveytensä panettelun ja poliittisen pelin melskeissä, ja siirtyi sitten työkyvyttömyyden takia eläkkeelle. Hän ei ole ongelmineen yksin. Monet ammattijohtajat ovat käyneet läpi Polven kuntakoulun.

Kaupunginjohtaja Koski käy nyt 'ekaluokkaa' oikeistoviritteisessä Uudenkaupungin kuntakoulussa. Koulun opettajat, poliittiset pedellit, pitävät kaupunginjohtajan hereillä ja bloggaavat joulutodistuksen arvosanat kaikkien räävittäväksi.

Koski on poliittisen kulttuurin muutoksen myötä tehnyt, ennen poliittisten koirien kusitolpaksi joutumistaan, sen minkä eräs taloustoimittaja kerran tokaisi: kuntajohtajan on – niin tuntiessaan – viisainta sanoa 'pahasti' poliittisille änkyröille, riippumatta heidän asemastaan.

Ulos siis kokoussaleista vetelehtijät ja nollaluokan uudistajakyvyt, jotka Heimo Polven mukaan olivat niitä joita kiinnosti vain valta. Heidän työtapoihinsa kuului korruptio, kunnan rahat ja niistä hyötyminen sulle-mulle-kerhon puitteissa.