1246144601_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sandra Lange: Sirkus Gelsomina. Uusikaupunki 27.6.2009

V Pelle- ja Nukkepäivät

Sandra Lange sai surrealistisen maailman toimimaan

UU 28.6.2009 - Turun Taideakatemian nukketeatterikoulutus vietti keväällä kymmenvuotisjuhliaan, jotka päättyivät Fanatik Figuras -opinnäytetyöfestivaaliin. Siinä oli mukana myös Laura Hallantien ohjaama ja dramatisoima Sirkus Gelsomina. Klovni Gelsominana lavalla oli juuri valmistunut nukketeatteritaiteilija Sandra Lange. Nyt Lange toi esityksen Uuteenkaupunkiin ja Leijonapuistoon.

Zampano, jota Gelsomina kutsuu on voimamies ja tytön ainoa turva. Gelsomina on siis jäänyt yksin. Zampanosta ei ole paljon jäljellä, mistään viestistä puhumattakaan. Tytölle on jäänyt musta takki, jonka alla hän aluksi makaa lamaantuneena. Lavalla on myös ruskea matkalaukku täynnä keittiövälineistä rakennettuaja surrealistisia robotteja. Peltikalut, trapetsi tai takki ovat nukkesirkuksen koneisto, kuin maailmanlopun jäämistö, jonka keskellä Gelsomina on ainoa henkiin jäänyt.

Gelsomina on rauhaton, lähes neuroottisen oloinen, mikään ei tunnu olevan kohdallaan. Tämä korostuu lyhyissä huudoissa ja huudahduksissa sekä italialaiselta tuntuvan musiikin pätkissä, jotka rytmittävät Sandra Langen kuljettamaa tarinaa. Gelsomina on rohkea, ja samalla arka, höyhenen kevyt ja veitsenraskas. Hulluttelua ja iloakin löytyy, mutta sen ilmentymät liittyvät mielikuvitussirkukseen, jonka pohjavire on kuitenkin jollakin tavalla iloton, ellei surullinen. Juuri sellainen kuin se on mahdottomassa maailmassa.

Sandra Lange vie Gelsominan tarinaa ja kohtaloa eteenpäin niin taidolla, että hän kykenee hypnotisoimaan katsojan ikäänkuin koko tarina tapahtuisi ja koko välineistö olisivat katsojan päässä, tarina ilman mitään rekvisiittaa ja rekvisiitta vain osoittamassa että maailma on vielä hahmotettavissa outona paikkana outojen tapahtumien jälkeenkin.

Turun esityksen esittelyssä mainitaan kaksi nimeä, joista on ammennettu innoitusta: Federico Fellinin elokuva La Strada ja kuvataiteilija Alexander Calder. Selvästi niin, mutta itse lisäisin luetteloon myös Tavianin veljekset ja katalonialaisen La Fura dels Baus -teatteriryhmän. Turussa viimeinen esitys oli Naruteatterissa kolme viikkoa sitten. Nukenrakennus ja lavastus oli pääosin Perrine Ferrafiatin, Laura Hallantien ja Katharina Muschiolin. Myös Lange on etevä nukenrakentaja, ja osa hänen nyt mukanaan tuomastaan paraphernaliasta on varmaan hänen omaansa.

Turun taideakatemia on myös ainoa pohjoismainen nukketeatteritaiteen ammattikorkeakoulu.