1246223418_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Maailmankuulussa Cirque du Soleil'ssa työskennellyt venäläinen Slava Volkov sai Pelle- ja Nukkepäivien komeimmat ja pisimmät aplodit. Volkov ja hänen trapetsitaiteilija-partnerinsa Pauliina Räsänen aikovat perustaa ammattisirkuksen Turun seudulle. Miksipä ei, entä lapsiystävällisenä pidettyyn Uuteenkaupunkiin! Pari asuu nykyisin Kustavissa.

Quo vadis, Pelle- ja Nukkepäivät?

UU / Olli Haapala – Leijonapuisto, 28.6.2009. – Viidennet Pelle- ja Nukkepäivät ovat ohi. Ne pidettiin helteessä, kesän kuumuudessa, pilvettömän taivaan alla. Mutta onko itse tapahtumassa nähtävissä joitakin klovnerian ja nukketeatteritaiteen trendejä? Kyllä on. Yksi on se, että vanhat väsyvät ja nuoret koulutetut taiteilijat valtaavat skenen. Hyvä esimerkki tästä oli Sandra Lange, tai SukkaShokkiSakki, tai aina itsensä uusintava nukketeatteritaiteilija Ilona Lehtoranta Jyväskylästä. Nuoret tulevat vauhdilla, mutta vanhojen ei silti tarvitse väistyä taka-alalle. Ainakin Suomen vanhin pelle Lenny ottaa lasten suosion kuin silloin kerran ennen.

Nuoria taiteijoita on ollut Pelle- ja Nukkepäivillä ennenkin. Nuorten tulo on kuitenkin kiihtymässä ja tapahtuman suunta ja sisältö muuttuu väkisinkin. Voisiko se näkyä yleisömäärässä? Paraskaan mahdollinen kesäsää ei houkutellut Leijonapuistoon esimerkiksi viime vuoden yleisömäärää, joka tuli paikalle sateen uhasta huolimatta. Vai oliko syy yleisökatoon pienessä pääsymaksussa?

Mistään pikalääkkeistä yleisökatoon ei kannata kohista. Nykymaailman lapset elävät sellaisessa virikkeiden tulvassa ettei enemmästä ole väliksi. Tapahtuman suuntaaminen jollekin ikäryhmälle on yhtä mahdotonta, koska viisivuotias ei ymmärrä helismaakuplettia eikä viisikymmenvuotias himpuloita, elleivät ne muistuta vimpuloita.

Vallan ihmeellinen seikka oli se, että viisi-kuusivuotiaat siirtyivät lavan reunalle, nähdäkseen ja sadakseeen koskettaa surrealistisesti toteutettua klovneriaa, jonka ikäsuositus teatterissa oli 7 vuotta. Mitä tapahtuikaan, lapsijoukko häädettiin lavan reunalta aikuisen toimesta, olihan menossa taide-esitys. Lapsesta ei tule äitiään parempaa taiteilijaa, vaikka Fellini saisi lapsen mielenkiinnon heräämään taiteeseen jo viisivuotiaana.

Juuri näitä asioita kannattaa miettiä tulevia klovnerian juhlia ajatellen. Karuselliin ja autoradalle lapset voivat mennä puuhamaihin. Heille kannattaa esittää sitä mitä aikuisetkin haluavat, vakavaa ja naurattavaa taidetta.