Matkapuhelimen käyttö halpenee EU:n alueella heinäkuun alusta

UU 29.6.2006 - Matkapuheluiden soittaminen ja vastaanottaminen, sekä tekstiviestien lähettäminen halpenevat Euroopan unionin alueella. EU:n uusi asetus verkkovierailusta (roaming) tulee voimaan heinäkuun alusta. Toissa kesänä voimaan tullut roaming-asetus määräsi operaattorit asettamaan puheluille hintakatot. Uusi roaming-asetus on voimassa kolme vuotta. Hintakatot ovat voimassa EU:n alueella soitetuissa puheluissa tai välitettävissä viesteissä.

Hintakaton eli eurotariffin mukaisesti heinäkuun alusta EU:n sisäinen roaming-puhelu voi maksaa korkeintaan 0,5246 euroa minuutilta ja puhelun vastaanottaminen korkeintaan 0,2318 euroa minuutissa. Ensi vuoden heinäkuun alusta hintakatot alenevat 0,4758 euroon ja 0,183 euroon minuutilta ja seuraavana vuonna 0,427 euroon ja 0,1342 euroon minuutilta. Lisäksi veloitus muutetaan sekuntiperusteiseksi. Ainoastaan soitetuissa puheluissa on lupa veloittaa enintään 30 sekunnin aloitusmaksu.

EU:n sisäisten tekstiviestin lähettämiselle asetetaan 0,1342 euron hintakatto. Tekstiviestien vastaanottaminen ulkomailla säilyy maksuttomana. Myös datapalvelujen käyttö halpenee. Monet Euroopan ulkopuoliset operaattorit ovat ottaneet käyttöön ”yksi maailma -yksi hinta” -periaatteen mukaiset roaming-tariffit, jotka ovat noin 0,23 euroa minuutilta.