1244785592_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Uudenkaupungin Vanhassa Kirkossa sunnuntaina 26.7. klo 10 esiintyvä Meta4 -jousikvartetti esittää Arvo Pärtin musiikkia (mm. Fratres). Kvartetissa soittavat Minna Pensola, viulu, Antti Tikkanen, viulu, Atte Kilpeläinen, alttoviulu, ja Tomas Djupsjöbacka, sello. Meta4 jatkaa Yöserenadi-konsertissa Pyhärannan kirkossa klo 21.30 muun muassa Mozartin, Haydnin ja Stravinskin sävellyksin. Mukana silloin ovat huilisti Petri Alanko (oik ylh), Harri Mäki (klarinetti) ja Esa Tapani (käyrätorvi). Lauantain 25.7. lastenkonsertissa kuullaan Kirmo Lintisen (vas alh) säveltämä musiikkisatu Haapaneitty, metsäntyttö. Sadun on kirjoittanut Arja Puikkonen, ja kertojana on tunnettu näyttelijä Ismo Kallio (oik alh). BHC-yhtyeen klarinetin, fagotin, tuuban ja harmonikan (Mari Kätkä, alh kesk) tahdissa voi tanssia lauantain iltatanssit Rairannan Railakka-paviljongissa.

Crusell-viikko käynnistyy kansainvälisissä tunnelmissa

UU 8.6.2009 / Hanna Särkkä

Crusell-viikko tarjoilee jälleen kerran monenlaisia musiikin helmiä erityisesti puupuhallinmusiikkiin painottuen. Tämän vuoden kantavat teemat ovat vieraille maille lähteneet säveltäjät - oman aikansa maahanmuuttajat - sekä kovatasoinen kansainvälinen klarinettikilpailu.

Tässä kahden ensimmäisen päivän antia.

Crusell-viikko on totuttu starttaamaan ensimmäisellä Päivän Puhalluksella. Tällä kertaa otetaan kuitenkin varaslähtö: klarinettikilpailun alkuerät käynnistetään lauantaina 25. heinäkuuta jo klo 11 seurakuntakeskuksen salissa. Kilpailuun on valittu 40 osallistujaa 19 eri maasta. Hakijoita oli lähes sata, joten korkea taso on taattu. Kilpailussa mukana on viisi suomalaista osallistujaa, ja alkukarsintojen ohjelmassa kuullaan muun muassa Rossinin, Salosen ja Crusellin musiikkia.

Avajaispuhalluskin henkäistään Uudenkaupungin torilla klo 12. Avajaisten tunnelma on usein ollut vauhdikas, ja tällä kertaa yleisökin pääsee liikkeelle, kun lähtölaukaus kajahtaa toritanssien merkeissä: BHC-yhtye tanssittaa kaikkia halukkaita Markku Luuppalan sovittamalla menomusiikilla.

Päivä jatkuu jännittävissä merkeissä kulttuurikeskus Crusellissa, kun lastenkonsertissa klo 15 kuullaan teemasäveltäjävieraan, Kirmo Lintisen säveltämä musiikkisatu Haapaneitty, metsäntyttö. Sadun on kirjoittanut Arja Puikkonen, ja kertojana on tunnettu näyttelijä Ismo Kallio. Satumaailman säveliä tulkitsee Zagros-yhtye. Satu sopii kaikille alle kouluikäisille.

Kulttuurikeskus Crusellissa käynnistyy klo 17 Elävien kuvien ja säveltäjien klubi. Erkki Toivanen haastattelee Lintistä, minkä lisäksi nähdään säveltäjä Magnus Lindbergin ja elokuvatietäjä Peter von Baghin videotervehdykset. Tämän jälkeen voi viettää illan elokuvissa - elävän musiikin kera! Edelleen kulttuurikeskus Crusellissa nähdään klo 19 legendaarinen mykkäelokuva Buster Keaton: Steamboat Bill Junior. Aiemminkin mykkäelokuvia elävöittänyt Kirmo Lintinen säestää elokuvan paikan päällä, ja samaan teemaan sopivia konserttikappaleita kuullaan tilaisuuden alkupuoliskolla.

Jos vielä illallakin jalka vipattaa, kannattaa lähteä Rairannan paviljonki Railakkaan tanssimaan. BHC-yhtye pääsee vasta illan tullen todella vauhtiin ja kutsuu tanssiin hämärtyvään kesäiltaan klo 20.30. Yhtyeessä soittavat Marko Portin, klarinetti, Harri Joy, fagotti, Mari Kätkä, harmonikka ja Tarja Hakonen, tuuba.

Sunnuntaina 26.7. jatkuvat klarinettikilpailun alkuerät klo 10 seurakuntakeskuksessa. Toinen vaihtoehto aamuun on juhlajumalanpalvelus niin ikään klo 10 Vanhassa Kirkossa, jossa Meta4 -jousikvartetti esittää Arvo Pärtin musiikkia. Kvartetissa soittavat Minna Pensola, viulu, Antti Tikkanen, viulu, Atte Kilpeläinen, alttoviulu, ja Tomas Djupsjöbacka, sello.

Vanha Kirkko täyttyy fantastisesta musiikista taas illalla klo 18, kun maailmalla kilpailumenestystä niittänyt Fantasia -puhallinkvintetti pääsee valloilleen. Kvintetti voitti helmikuussa Henri Tomasi -kilpailun Ranskassa, ja tulkitsee nyt muun muassa Hindemithin, Ligetin ja Reichan musiikkia. Fantasia -kvintetissä soittavat Päivi Kukkonen, huilu, Laura Kemppainen, oboe, Okko Kivikataja, klarinetti, Joonas Seppelin, käyrätorvi, ja Sari Seppelin, fagotti. Konserttilipun ostaneet ovat tervetulleita Erkki Toivasen konserttiesittelyyn tuntia aiemmin eli klo 17 Vanhalle Kirkolle.

Tunnelmointia on tarjolla myös muissa maisemissa, nimittäin Pyhärannan kirkossa klo 21.30. Jo perinteeksi muodostuneista Yöserenadi-konserteista ensimmäinen on taas täynnä ainutlaatuisia musiikillisia hetkiä muun muassa Mozartin, Haydnin ja Stravinskin sävelin. Esiintyjinä Meta4-jousikvartetti sekä Petri Alanko (huilu), Harri Mäki (klarinetti) ja Esa Tapani (käyrätorvi).

Koko Crusell-viikon ohjelma löytyy osoitteesta www.crusell.fi.