Hinku-kuntien asukkaan hiilijalanjälki pienin Uudessakaupungissa

UU 13.7.2009 – Varsinais-Suomen hiilineutraaliksi pyrkivät kunnat Mynämäki ja Uusikaupunki pärjäävät hyvin kansallisesssa vertailussa. Kesäkuun vaihtuessa heinäkuuksi eli viikolla 27 yksityiskulutuksesta tuleva hiilijalanjälki asukasta kohti oli pienin Uudessakaupungissa, 78 kilogrammaa, ja suurin Kuhmoisissa (177 kilogrammaa) Keski-Suomessa. Vastaava hiilijalanjälki asukasta kohti oli Mynämäellä 100, Padasjoella 141 ja Parikkalassa 126 kilogrammaa. Myös aluekohtaiset erot ovat samansuuntaiset: hiilijalanjälki on koko Varsinais-Suomessa 83, koko Keski-Suomessa 98, koko Etelä-Karjalassa 103 ja koko Päijät-Hämeessä 107 kilogrammaa. Koko maan asukaskohtainen keskiarvo oli 86 kilogrammaa.

Tieliikenteen (yksityisautoilun) osuus hiilijalanjäljestä on suuri kaikkialla. Uudessakaupungissa se on 49, Parikkalassa 69, Mynämäellä 70, Padasjoella 76 ja Kuhmoisissa 79 prosenttia. Vastaavat maakuntakohtaiset osuudet ovat Varsinais-Suomessa 57, Keski-Suomessa 65, Etelä-Karjalassa 69 ja Keski-Suomessa 77 prosenttia. Kulutussähkön osuus vaihtelee vähän, 14:sta 19 prosenttiin. Suurin lämmityksestä aiheutuva asukaskohtainen hiilijalanjälki on Uudessakaupungissa, 32 prosenttia eli 25 kilogrammaa. Kuhmoislaisten lämmitysksestä aiheutuva hiilijalanjälki on pienin eli 8 kilogrammaa.

Hiilijalanjälki näyttää olevan sitä suurempi mitä kauempana pienestä tai keskikokoisesta kaupungista kunta sijaitsee. Kuhmoislaiset liikkuvat eniten henkilöautolla, hiilijalanjälki oli vertailuviikolla 140 kilogrammaa eli enemmän kuin asukkaan keskimääräinen hiilijalanjäki maakunnan pää-, pienen tai keskikokoisen kaupungin asukkaalla. Hiilineutraaliuden kynnyskysymys on siten tieliikenne ja yksityisautoilu, jonka vähentäminen ei ole mahdollista muulla tavalla kuin yhteiskuntarakennetta uusimalla. Lämmityksen osuus taas on suurin kaupungeissa, joiden rakennuskanta on vanhaa.

Hinku-hankkeen hiilijalanjälki kertoo vain yksityisten ihmisten energiakulutuksesta. Jalanjäljessä ei ole mukana teollisuutta, kauppaa, julkisia laitoksia tai maataloutta.