1248589169_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

BHC-yhtye Tarja Hakonen, Harri Joy, Marko Portin ja Mari Kätkä.

28. Crusell-viikko polkaistiin käyntiin tanssien

UU 26.7.2009 / Olli Haapala – Uusikaupunki tunnetaan maailmalla parhaiten puupuhallinmusiikin juhlastaan. Samalla tapaa maailmalla tunnetun uusikaupunkilaisen säveltäjän B. H. Crusellin (1775-1838) nimeä kantava musiikkiviikko on vuosi vuodelta kiristänyt tahtiaan kesäisenä oodina musiikillisille auringoille. Maallinen aurinko ei aivan paistanut tämän vuoden avajaisissa Uudenkaupungin torilla, mutta eilinen sadesää oli sentään ohi. -Sateet loppuvat aina kun Crusell-viikko alkaa, niin nytkin, tervehti toiminnanjohtaja Rauno Melos runsasta avajaisyleisöä.

Eilisten avajaisten puolen päivän avajaispuhallus oli tällä kertaa BHC-yhtye ja toritanssit. Sekös oli yleisön mieleen, kiviparketti oli hetkessä täynnä tanssijoita. BHC aloitti valssiterveisillä Amsterdamista ja Airistolta. Yhtye edustaa tuubansoittajineen (Tarja Hakonen) tanssimusiikin syvintä perinnettä. Kun ohjelmisto on lisäksi Markku Luuppalan sovittamaa, BHC:n poljento ja soitto upposi toriyleisöön kuin häkä. Luuppalahan villitsi Martina Roosin (laulu) ja saksofoneniensa sekä Chantango! -yhtyeenä kanssa Crusellin päätöskaronkan yleisön toissa vuonna. Chantangosta oli nyt mukana Mari Kätkä (harmonikka). Klarinetti (Marko Portin) ja fagotti (Harri Joy) kutoivat ja Kätkä kirjaili sävelmaton, jota moni lähti kuuntelemaan myös illan tansseihin Rairantaan.

Crusell-seuran puheenjohtaja Arja Tanner toivoi lavalle seuran aikaisemman puheenjohtajan ex-kaupunginjohtajan Erkki Lahikaisen ja kutsui hänet kunniakirjan kera seuran kunniapuheenjohtajaksi. Puheenjohtajan pesti vaihtui ”joskus 1990 luvulla”, muistelivat Tanner ja Lahikainen.

Crusell-viikolla on 27 konserttia ja kansainvälinen klarinettikilpailu. Viikko päättyy konserttikaronkkaan työväentalolla ensi lauantaina.

1248589520_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Crusell-viikon avajaisten Päivän puhallus: toritanssit.