1248592126_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Crusell-klarinettikilpailun tuomarit Larry Combs, Alessandro Carbonare, Wenzel Fuhcs, Tuulia Ylönen ja Michel Lethiec sekä tuomariston puheenjohtaja Jussi Särkkä. Kilpailijoita säesti eilen Jouko Laivuori (oik) ja Natalia Sakkos.

Ensimmäinen kansainväinen Crusell-klarinettikilpailu suoraan suurten kilpailujen joukkoon

UU 26.7.2009 / Olli Haapala – Eilen alkaneeseen ensimmäiseen kansainväliseen Crusell-klarinettikilpailuun osallistuu 28 kilpailijaa 17 eri maasta. Neljä suomalaista klarinetistia on mukana kilpailussa. Tuomariston puheenjohtajana toimii Crusell-viikon taiteellinen johtaja Jussi Särkkä. Muut tuomariston jäsenet ovat kansainvälisesti tunnettuja klarinetisteja: Alessandro Carbonare Italiasta, Larry Combs Yhdysvalloista, Wenzel Fuchs Itävallasta, Michel Lethiec Ranskasta ja Tuulia Ylönen Suomesta.

-Tämä kilpailu on uusi, mutta monet soittajat ovat sen huomanneet, kiinnostuneet ja tulleet mukaan. Kilpailu on suosion suhteen päässyt suoraan suurten kilpailujen joukkoon, sanoi ranskalainen klarinetisti Michel Lethiec. Hän on yksi maailman tunnetuimmista musiikin henkilöitymistä koko klassisen musiikin alueella. Lethiec opettaa Pariisin musiikkokonservartoriossa (C. National Supérieur de Musique), joka lukeutuu maan korkeakoulujen eliittiin. Lethiec on myös Pablo Casals -festivaalin taiteellinen johtaja.

Kilpailuun ilmoittautui noin sata klarinetistia. -Kilpailijoita on karsittu, mikä tarkoittaa sitä, että teknisluontoiset ongelmat ovat epätodennäköisiä. Tekninen taso ja osaaminen on siis korkealla. Silloin tuomarin ratkaisut perustuvat muihin asioihin kuten emootionaaliseen elämykseen, uskoi Lethiec. Tunteen merkitystä painotti myös Wenzel Fuchs.

Italialainen karinetisti ja tekniikkamestari par excellence Alessandro Carbonare piti ohjelmaa hyvin kiinnostavana. -Erityisesti kiinnostaa se että mukana on soitajia useasta maasta. Odotan innolla alkuerien alkamista (15 minuutin kuluttua).

Miten tuomari sitten klaaraa kahden päivän urakan? -Yritän nollata ja unohtaa jokaisen esiintyjän esityksen jälkeen. Sekin helpottaa urakkaa, etteivät kappaleet ole kaikilla samoja, ja kuten Alessandrolla, kansallisuudet lisäävät kilpailin kiinnostavuutta, sanoi Tuulia Ylönen.

Alkuerät seurakuntakeskuksessa päättyvät tänään, jolloin tiedetään myös välierään selviytyjät. Kilpailun välierässä tiistaina kulttuurikeskus Crusellissa kuullaan kantaesityksenä Kirmo Lintisen teos Rieha klarinetille ja pianolle. Radioitavaan finaaliin päässeet klarinetistit soittavat torstaina Uudenkaupungin Uudessa kirkossa kamariorkesteri Virtuosi di Kuhmon kanssa, kapellimestarinaan John Storgårds.