1248677871_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kuluttajien luottamusindikaattori lokakuu 1995 – heinäkuu 2009. Kuva: Tilastokeskus.

Kuluttamista kestotavaroihin pidetään kannattavana

UU 27.7.2009 - Kuluttajien luottamus talouteensa eli kuluttajien luottamusindikaattori oli heinäkuussa 8,4 eli sama kuin kesäkuussa. Toukokuussa luottamusindikaattori oli 7,2. Luottamus talouteen oli miinuksella lokakuusta maaliskuuhun. Kuluttajien luottamus oli heinäkuussa hieman vahvempi kuin vuotta aiemmin, mutta edelleen heikompi kuin pitkällä ajalla keskimäärin. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin heinäkuun alkuviikkoina 1.436 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä odotukset työttömyydestä ja varsinkin Suomen taloudesta paranivat heinäkuussa edelliskuuhun verrattuna. Näkemykset työttömyyskehityksestä pysyivät kuitenkin edelleen synkällä tasolla. Kuluttajilla riitti myös jonkin verran optimismia oman taloutensa suhteen ja säästämismahdollisuudet arvioitiin kotitalouksissa hyviksi. Ajankohtaa pidettiin heinäkuussa kautta aikojen otollisimpana kestotavaroiden hankkimiselle. Myös lainanoton kuluttajat arvioivat kannattavaksi.

Heinäkuussa liki puolet kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista viidennes puolestaan arvioi maamme talouden huononevan. Oman taloutensa kohentumiseen luotti heinäkuussa joka neljäs kuluttaja ja kymmenesosa pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa.

Kuluttajista vain 14 prosenttia odotti heinäkuussa, että työttömyys vähenee seuraavan vuoden aikana, ja 62 prosenttia arvioi työttömyyden lisääntyvän. Viidennes kuluttajista koki, ettei heillä ole lainkaan vaaraa joutua työttömäksi.

Ennätyksellisen moni eli 62 prosenttia kuluttajista piti heinäkuussa kestotavaroiden ostamista kannattavana. Vastaava osuus oli vuosi sitten 39 prosenttia ja alimmillaan viime lokakuussa 30 prosenttia. Kulutusaikeet olivat kuitenkin heinäkuussa enimmäkseen maltillisia, mutta monet kotitaloudet suunnittelivat esimerkiksi kodintekniikan hankintaa tai matkailua seuraavan kuuden kuukauden aikana. Vuoden sisällä 19 prosenttia kotitalouksista aikoi joko melko tai hyvin varmasti ostaa auton ja 7 prosenttia asunnon. Vastaavat osuudet olivat viime vuoden heinäkuussa 16 ja 7 prosenttia.

Kotitalouksien rahatilanteesta kertoo puolestaan se, että noin neljänneksellä kotitalouksista tulot menevät kokonaan menoihin, 60 prosenttia saa säästöön jonkin verran, 7 prosenttia säästää paljon, 3 prosenttia velkaantuu ja 4 prosenttia elää säästöillä.