1248691814_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Naantalista tuli maaherra Rauno Saaren uusi kesäkunta kun Rymättylä liittyi vuodenvaihteen kuntaliitoksessa Naantaliin. Kuva: Esko Keski-Oja.

Kesänaantalilaisesta maaherra Rauno Saaresta valtakunnan virallinen Unikeko

UU 27.7.2009 - Vuoden Unikeoksi valittu Länsi-Suomen läänin maaherra Rauno Saari molskautettiin mereen tänään Unikeonpäivänä kello seitsemän Naantalissa.

Uninen sankari sai kyydin perinteiseen tapaan kuuden aikaisempien vuosien Unikekoilta, Paraatityttöjen ja satojen aamuvirkkujen kaupunkilaisten ja kesävieraiden saattelemana ja aplodeeramana. Rannalla vesielementistä noussutta Unikekoa odottelivat valtikka ja Unikeko-kyltti.

Vuodenvaihteessa maaherran tehtävät hallintouudistuksen vuoksi jättävä Rauno Saari haluaa vetäytyä harrastusten, perheen ja lastenlasten pariin vaikka kysyntää työmarkkinoilla olisi edelleen ollutkin. -Omat lapseni kasvoivat kuin varkain kiihkeiden työvuosieni aikana, joten nyt on aika nauttia lastenlapsista ja antaa arvokasta aikaa heille, kun he ovat vielä pieniä, hymyilee Akun, Annan ja Iiriksen Muffa.

Kymmenen vuotta Helsingissä pendelöinut Saari osaa arvostaa rauhallista asumista rannikolla ja meren äärellä. Varsinais-Suomi on vaurasta aluetta, jossa on erinomaiset palvelut ja koulutusmahdollisuudet. -Elämänrytmi Helsingissä oli hyvin eläväistä ja aina tapahtui jotain uutta. Vaikka se oli monipuolista ja antoisaa aikaa, arvostan nykyistä rauhallisempaa elämänmenoa, sanoo tuore Unikeko.

Pikapuoliin kolmekymmentä vuotta Rymättylän kesäasukkaana viihtynyt maaherra edustaa merkittävää uusnaantalilaisten joukkoa; Naantalissa lasketaan kuntaliitoksen jälkeen olevan yli 4000 kesäasuntoa, jonka perusteella kesänaantalilaisia arvioidaan olevan yli 16.000. Lisäksi maaherra on tuntenut lukkarinrakkautta Naantalia kohtaan monestakin eri syystä.

Toimiessaan kunnallisissa tehtävissä Raisiossa suhteet naapurikuntaan ovat aina olleet läheiset ja hyvät. Lisäksi maaherran Merja-vaimo on naantalilainen, mikä on lujittanut tuoretta Unikekoa Naantalin suuntaan jopa virallisia suhteita enemmän.

Maaherra Rauno Saari, Salossa syntynyt ja Kiskossa varttunut, on toiminut maaherran virassa vuodesta 2003 lähtien. Saari on valmistunut valtiotieteen maisteriksi Turun yliopistosta vuonna 1971. Vuonna 2005 hänet promovoitiin Turun kauppakorkeakoulun promootiossa kauppatieteiden kunniatohtoriksi.

Ennen Länsi-Suomen läänin maaherran virkaan nimittämistä Saari on toiminut muun muassa Turun ja Porin lääninhallituksessa sosiaali- ja terveysosaston osastopäällikkönä, läänin sosiaalineuvoksena, kauppa- ja teollisuusministerin poliittisena sihteerinä, Valtioneuvoston kanslian valtiosihteerinä ja Raision kaupungin kaupunginjohtajana.

Maaherralla on ollut myös lukuisia merkittäviä luottamustehtäviä muun muassa SPR:ssä, Raha-automaattiyhdistyksessä, Liikenneturvassa, Valtion asuntorahastossa ja Suomen Syöpäsäätiössä.

Rauno Saaren mielestä maaherran toimen paras puoli on viran ”yleisvaltuutus”; periaatteessa ei ole olemassa asioita, joihin maaherra ei voisi puuttua. Tämä valtuutus juontaa juurensa aina vuoden 1634 lääninasetuksesta 375 vuoden takaa, jolloin maaherrasta tuli lääninsä johtaja ja maan hallituksen edusmies alueellaan. Tiedonkerääjänä ja -viejänä sekä linkkinä toimiminen tavallisen kansan ja päättäjien välillä loi avaran toimenkuvan, joka on toiminut tähän päivään saakka.

Helposti lähestyttävän ja leppoisan oloisen maaherran mieluisimpiin harrastuksiin kuuluu metsästys- ja kalastus sekä kaikenlainen kuntoliikunta. -Nykyään ei enää onneksi kuule huomautuksia unohtuneista suksista, kun teen kävelylenkkejä sauvojen kanssa, naureskelee Saari. Lentopalloa Rauno Saari pelaa kerran viikossa työpaikan puulaakissa. Hän on myös Suomen lentopalloliiton hallituksen puheenjohtaja.