Sikainfluenssa terveyskeskusten vastuulle – potilas maksaa itse hoitonsa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on todettu 17 sikainfluenssatapausta.

UU 27.7.2009 – Vastuu sikainfluenssapotilaiden hoidosta ja influenssa tapausten tutkimuksista siirtyi terveyskeskuksille tänään. Sikainfluenssasta tuli tavanomaisen influenssaksi luokiteltava tauti, kun se poistettiin yleisvaarallistan tartuntatautien joukosta viime perjantaina: Tämä merkitsee myös sitä, että sikainfluenssan hoidon (lääkärissä käynnit, lääkkeet ja osastolla tapahtuvan hoidon) maksaa potilas itse. Laboratoriotutkimukset rajoitetaan sairaaloissa oleviin vakavasti sairaisiin potilaisiin.

Lääkehoitoa voivat saada vain vakavasti sairastuneet ja riskiryhmiin kuuluviksi määritellyt potilaat. Heitä ovat raskaana olevat, alle 3-vuotiaat, sydän ja keuhkosairauksista, kroonisesta maksan tai munuaisten vajaatoiminnasta, immuunipuutostilasta ja sairaalloisesta ylipainosta kärsivät henkilöt.

Sikainfluenssatartuntaa epäilevän, joka tietää kuuluvansa riskiryhmiin tai joiden oireet ovat vakavia pitää aina soittaa ensin omaan terveyskeskuksensa päivystykseen. Lieviä oireita havaitsevat eivät yleensä tarvitse tartunnan toteamista lääkärin toimesta tai lääkehoitoa, vaan tauti paranee lepäämällä noin viikon ajan.

Sikainfluenssan eli H1N1-viruksen tartunnan oireita ovat kuume, yskä, kurkkukipu sekä lihas- ja nivelsärky.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on tehty H1N1-testi 130 potilaalle. Heistä 17 oli H1N1-positiivisia eli heillä oli sikainfluenssa. Toistaiseksi potilaita ei ole jouduttu hoitamaan sairaalassa. Suomessa sikainfluenssatapauksia on todettu 170.