1248801203_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ensimmäisen kansainvälisen Crusell-klarinettikilpailun kolme finalistia (vas): Martins Circenis Latviasta, Valentin Uryupin Venäjältä ja Julien Desgranges Ranskasta. Kuvasta puuttuu neljäs tostain finaaliin selvinnyt Carjez Gerretsen. Välierässä esitettiin maailman kantaesityksenä klarinettikilpailun tilausteos Kirmo Lintisen Rieha.

Neljä klarinetistia jatkaa finaaliin Crusell-viikon klarinettikilpailussa

UU 28.7.2009 / Olli Haapala – Crusell-viikon kansainvälinen klarinettikilpailu Uudessakaupungissa on finaalia vaille valmis. Tänään soitetusta välierästä jatkoon selvisi neljä kilpailijaa. Torstain finaalissa Uudessa kirkossa soittavat soittojärjestyksessä Julien Desgranges (Ranska), Carjez Gerretsen (Hollanti), Valentin Uryupin (Venäjä) ja Martins Circenis (Latvia). Kaikki finalistit ovat valinneet soitettavakseen Crusellin f-mollikonserton. Finaali soitetaan kamariorkesteri Virtuosi di Kuhmon kanssa, jota johtaa John Storgårds.

Kilpailun voittaja palkitaan 6000 eurolla. Toinen palkinto on 3000 euroa ja kolmas 2000 euroa.

Välierän ainoa suomalainen kilpailija Lauri Sallinen ei siis selvinnyt loppukilpailuun. Mukana alkuerässä oli 28 klarinetistia, heistä neljä suomalaista. Välierässä soitti kymmenen kilpailijaa.

Välierän pakollinen kilpailukappale oli Kirmo Lintisen Rieha, kilpailuun varta vasten tilattu teos tämän vuoden musiikkiviikon teemasäveltäjältä. Lintisen opus on sävelletty klarinetille ja pianolle, joten soitinten kokonaisuus ratkaisi vaikka pääosa olikin klarinetistilla. Rieha on nopeatempoinen, poeettinen, hilpeän humoreski ja oivallinen kilpailukappale. Lintisen sävelklusterit ylärekisterissä tekevät teoksesta sähköisen, ja yhtä lailla sensitiivisen naturalistisen, jopa riehakkaan luonnonäänineen. Vieraille kielille Lintinen ei ole onnistunut teostaan kääntämään. -Teokset nimetään usein vieraskielisiksi, miksei siis myös suomenkieliseksi, kommentoi Lintinen teoksen nimeä useille kilpailuun osallistujille.

Kirmo Lintinen halusi kunnella kaikki kymmenen maailman ”kantaesitystä” ja mieltyi erityisesti ranskalaisen Julien Herven, finaalissa soittavan latvialaisen Martins Circenisin ja norjalaisen Christian Stenen tulkintaan. -Myös finaalipaikkaan yltänyt Carjez Gerretsen ja ranskalainen Bruno Bonansea jäi mieleen. Bonansea ja säestäjä Raija Kerppo toteuttivat sen mitä Lintinen tarkoitti duosävellyksellä.

-En ole tuomari ja jätän toisen kilpailukappaleen Brahmsin sonaatin arvioissani huomiotta, mutta yhteistyö ja balanssi pianistin kanssa taisi ratkaista Circenisin (säestäjänä Agnese Eglina) ja Gerretsenin (säestäjänä Naoko Ishihashi) onnistumisen.

Johannes Brahmsin klarinettisonaatit – toinen valinnainen kilpailukappale välierässä – ovat laulunomaisia ja soinnukaita. Finalisteista kaksi (Circenis ja Gerretsen) valitsivat vaikean ”kohtalonsonaatin” eli F-molli-sonaatin, intohimoisen ja räjähtelevän sävelteoksen.

Julien Desgranges (s. 1983) on soitonopettaja ja sooloklarinetisti Caenin (Ranska) orkesterissa. Carjez Gerretsen (s. 1984) edustaa koulutuksensa johdosta ranskalaisia klarinetistikouluja. Hänen opettajiaan on ollut muun muassa Michel Lethiec, joka toimii tuomarina nyt menossa olevassa kilpailussa. Lethiec ei osallistunut välierätuomarointiin, vaan harjoitteli sen ajan illan esiintymistä Alessandro Carbonaren kanssa. Martin Circenis (s. 1984) on äänenjohtajana Latvian kansallioopperassa ja kansallisessa sinfoniaorkesterissa.

1248801858_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Finaaliin itsensä soittaneen Valentin Uryupinin (s. 1985) opinnot ovat päättymässä Valtion konservatoriossa Moskovassa. Välierässä häntä säesti Naoko Ishihashi.