Estääkö vaalirahakohu ja luksushuvilan mahdollinen miljoonatappio Toivo Sukarin Lokalahden huvilakylähankkeen?

UU 29.7.2009 – Uudenkaupungin Lokalahden kylän Tirkkalasta 12 hehtaarin merenrantatontin ostaneen ja liikemies Toivo Sukarin omistaman Masku Kiinteistöt Oy:n huvilahanke voi vielä joutua vastatuuleen. Nyt Sukari on mahdollisesti menettämässä Ruovedellä sijaitsevan luksushuvilan saneeraukseen lainaamansa rahat.

Puolueiden vaalirahasotkuissa mukana olleen ja konkurssiin ajautuneen Nova Kiinteistökehityksen konkurssipesän ensimmäisiä myyntikohteita on Villanika-loistohuvila Ruovedellä.

Noin 2 miljoonasta eurosta kiinnitetty huvilakiinteistö on nyt myynnissä. Suurimmat kiinityksien omistajat ovat Maskun Kalustetalon Sukari ja rakennusyhtiö Oka, kumpikin noin miljoonan euron kiinnityksellä. Novan pesänhoitaja on ilmoittanut, että Sukari saa rahansa ensin, jos Villanika menee kaupaksi.

Luksushuvilaa hallinnoi Kiinteistöosakeyhtiö Villanika, jonka toimitusjohtaja on Nova-sotkuissa, muun muassa keskusrikospoliisin mukaan palkkajärjestelyissä itsensä ryvettänyt Novan toimitusjohtaja Arto Merisalo. Hän hankki huvilakiinteistön Novalle viime vuonna 0,8 miljoonalla eurolla. Myyjä oli aikanaan sahayrittäjänä tunnettu ruovetinen Pertti Korppoo. Tämä rakensi Kautun kyässä sijaitsevan huvilan vuonna 1976. Sahayrittäjinä tunnetun Korppoon suvun sahat myytiin suurteollisuudelle 1980-luvun alussa.

Novan liikekumppani rakennusyhtiö Oka sijoitti huvilan saneeraukseen noin miljoona euroa. Sukarin osuus oli suora rahalaina, joka vastasi likimain huvilan kapppahintaa.

Sukarin liikekeskushankkeet ovat niinikään vastatuulessa. Sukari kertoi Helsingin Sanomille heinäkuun alussa, että hänen uudet Ideapark-hankkeensa olisivat edenneet ”paremmin, jos hän ei olisi joutunut keskelle vaalirahakohua”.

Vaalirahakohu saattaa osaltaan vaikuttaa matalaan profiiliin, jolla Maskun Kiinteistöt on edennyt Lokalahden luksushuvilakylän suhteen. Uudenkaupungin kaupungin ja Sukarin Masku Kiinteistöt Oy:n kaksi vuotta sitten tekemän yhteistoimintasopimuksen mukaan ostajalle jäi mahdollisuus purkaa 12 hehtaarin tonttikauppa, mikäli ranta-asemakaavaan ei synny (vain) viittä omarantaista rakennuspaikkaa. Näin tapahtui ja kaava tuotiin uudestaan viime toukokuussa kaupunginvaltuustoon.

Valtuustossa selvisi muun muassa, että yhteistoimintasopimuksen purkaminen merkitsisi korvausvelvollisuutta Sukarille. Uuden ranta-asemakaavan hylkäämistä esitettiin myös siksi, että se poikkesi alueella voimassa olevan yleiskaavan mitoituksesta. Nyt Masku Kiinteistöt sai ostaa ensin alueen, jota sitten ryhdyttiin kaavoittamaan ostajan haluamalla tavalla. Rantatonttien nykyisen alueellisen hintatason mukaan kaupunki menetti kaupassa noin 1,2-1,5 miljoonaa euroa. Kaupunki sai 12 hehtaarin tontista 300.000 euroa.

Alkuperäinen yhteistyösopimus sisälsi myös 1-2 miljoonaa euroa maksavan ”infran”, joka ostajan oli määrä rakentaa.