Sikainfluenssan rokotteen tuonti alkaa syyskuussa

Suomi on tilannut 5.285.500 rokoteannosta. Rokotteet saapuvat vähitellen, noin 250.000 annosta viikossa.

UU 30.7.2009 – Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tilannut sikainfluenssan rokotteen kesäkuun alussa. THL teki sopimuksen rokotteesta ClaxoSmithKline-rokotevalmistjan kanssa. Rokotetilaukset ja -toimitukset tarkentuvat elokuussa, mutta rokotteen maahantuonti alkaa vasta syyskuussa. Rokotteen ostomahdollisuudet tutkittiin toukokuussa.

Nopeat ja sitovat sopimukset ovat tärkeitä, sillä pandemian lähestyessä maailmanlaajuinen rokotteen kysyntä tulee ylittämään rokotevalmistajien tuotannon kapasiteetin.

Suomi on tilannut 5.285.500 rokoteannosta. Rokotteet saapuvat vähitellen, noin 250.000 annosta viikossa. THL neuvottelee edelleen toisesta samansuuruisesta rokotemäärästä, jotta kaikille halukkaille voitaisiin tarjota toinen rokoteannos, jolla saavutetaan parempi ja kestävämpi suoja.

Rokotusten priorisointijärjestyksen määrää lähinnä taudin vakavuus. Tätä koskevat päätökset tehdään, kun rokotteet ovat saatavilla. Terveydenhuollon henkilökunta, joka huolehtii influenssapotilaista, rokotetaan kuitenkin aina ensin.

Suomi on rokotteen ostajien ”jonossa” myös Solvay Pharmaceuticals -rokotevalmistajalle. Valmistajan kanssa tehty sopimus antaa Suomelle halutessaan mahdollisuuden ostaa 5,5 miljoonaa rokoteannosta. Suomi ei vielä ole käyttänyt osto-optiotaan, koska Solvayn rokotteet tulevat markkinoille vasta ensi vuonna.