1246432037_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Suviseurojen tärkeimmän viestintävälineeen 24-metrisen radio- ja kaiutinmaston pystyttämisen hoiti Digita Oy. Kuva © suviseurat.fi.

Yleisradio alkaa jo katua lähetystoiminnasta vastaavan yhtiönsä Digita Oy:n kauppaa ulkomaille

Yleisradio kummeksuu ”jakeluyhtiö” Digita Oy:n jättimäisiä liikevoittoja, joiden uskotaan tulevan tv-lupamaksujen maksajilta.

UU 1.7.2009 – Valtakunnallisista tv- ja radiolähetys- ja siirtoverkoista, Radio Novan ja useiden kaupallisten radioiden lähetystoiminnasta vastaava Digita Oy käärii sievoiset voitot, jotka tulevat Yleisradion tv-lupien maksajilta. Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että Digita teki viime vuonna 40 prosenttia voittoa liikevaihdostaan, joten yhtiö on ulkomaisille omistajilleen ”oikea rahasampo”.

Digitan suurin omistaja on Texas Pacific Group 42 prosentin osuudella. Mukana on myös brittiläinen ja ranskalainen pääomasijoitusyhtiö sekä pienellä osuudella Ranskan valtio (France Télécom). Texas Pacific Group on maailman johtavin yksityinen sijoitusyhtiö, jonka sijoitettu pääoma on yhteensä 45 miljardia dollaria. Yhtiö on perustetu 1992.

Yle maksoi ohjelmiensa jakelusta antenniverkossa Digitalle viime vuonna 35 miljoonaa euroa. Antenniverkon digitalisointi lisäsi Ylen Digitalle maksamaa jakelukorvausta reilusti. Yle myi Digitan France Télécomille kahdeksisen vuotta sitten 316 miljoonalla eurolla. Sittemmin pääosa yhtiöstä myytiin pääomasijoitajille, jotka ovat jo käärineet kasaan Digitaan sijoitetut rahat.

Tilinpäätöstietojen mukaan Digitan liikevaihto oli viime vuonna 91 miljoonaa euroa ja liikevoitto 36 prosenttia. Edellisvuonna vastaavat tulos oli 129 miljoonaa euroa ja 48 prosenttia ja vuotta tätä aikaisemmin 97 miljoonaa euroa ja 34 prosenttia. Liikevoitot näinä vuosina ovat siis noin 34, 62 ja 33 miljoonaa euroa.

-Liikevoitto on niin kova että se herättää kysymyksiä, sanoo Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner.

Tv-maksun maksajia oli toukokuun lopussa 1.915.580. Määrä laski huhtikuusta 2750. Yleisradion vuosittain saamasta noin 425 miljoonan euron lupamaksutulosta yhtiö maksaa noin 35 miljoonan euron jakelukorvauksen Digitalle, mikä merkitsee noin 18 euron osuutta 224 euron tv-maksusta. Helsingin Sanomien mukaan ”puolet” Digitan voitoista tulee suoraan Yleisradiolta. Tv-maksusta noin 9 euroa kilahtaisi silloin pääomasijoittajien taskuun.

Digitalle kilpailja teräväpiirtotelevision koelähetyksiin

Valtioneuvosto on myöntänyt DNA Oy:lle kaksi verkkotoimilupaa teräväpiirtotelevision koelähetyksiin antenniverkossa. Luvat ovat voimassa vuoden 2016 loppuun. Verkon tulee kattaa vuoden 2011 loppuun mennessä 60 prosenttia väestöstä. Toiminta pitää aloittaa ensi vuoden lopussa.

Digita kertoo olevansa pettynyt valtioneuvoston päätökseen. -Olemme pettyneitä, koska Digitalla on vankka osaaminen Euroopassa jo koekäytössä olevassa uudessa DVB-T2-teräväpiirtölähetystekniikassa ja olemme valmistautuneet pitkäjänteisesti aloittamaan teräväpiirtolähetykset Suomessa ensi vuoden alussa uudella lähetystekniikalla. Digita on ollut keskeinen eurooppalainen toimija uuden lähetystekniikan määrittelyssä ja valmisteluvaiheessa, ja nyt tätä osaamista ja ammattitaitoa ei haluttu huomioida valtioneuvoston päätöksessä, sanoo Digitan liiketoimintajohtaja Timo Kiiskinen.

-Onnittelemme kuitenkin toimiluvan saajaa. Valoisa puoli asiassa on se, että teräväpiirtolähetykset saadaan viimein myös antenni-tv-talouksille. Teräväpiirtolähetykset ovat keskeinen seuraava kehitysaskel antenniverkossa. Toivomme, että vankkaa teknistä verkon suunnittelu-, rakentamis- ja ylläpito-osaamistamme hyödynnetään, vaikka emme itse saaneetkaan toimilupaa. Lisäksi pidämme tärkeänä sitä, että kuluttajat voivat vastaanottaa HD-antennisignaalia helposti ja vaivattomasti, Kiiskinen toteaa.