1246537276_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Maahiskeiju (Anna Päivärinta) ja Röllit Uudenkaupungin Teatterin kesäteatterissa Pelastakaa Röllimetsä.

Rölli panee kesähännän paikoilleen heinäkuun yhdestoista U:gin teatterin ensi-illassa

Pelastakaa Röllimetsä. Käsikirjoitus, laulujen sävellys ja sanat Allu Tuppurainen. Ohjaus ja puvustus Lea Myllymäki ja Tiina Luolamaa. Musiikin sovitus ja harjoitus Rauno Melos. Lavastus Lea Myllymäki ja työryhmä. Valot ja ajot Lasse Onninen. Ääniajot Janne Vuorinen ja Ville Myllymäki. Tanssien harjoitus Merita Riitala. Rooleissa Jonne Haapasalo (Rölli), Anna Päivärinta (Maahiskeiju), Jani Sjölund (Iso Rölli), Sofia Kerkola ja Petra Nieminen (Ylipapit), Linda Virtanen (Lerkkainen), Santeri Halminen (Seesteinen), Semi Vahanti, Oskari Halminen, Idamaria Laine, Essi Alila, Miia Sjölund ja Emmi Mickelsson (Röllit, Humpuukit). U:gin Teatterin kesäteatteri, Kulttuurikeskus Cruselli, Kullervonkatu 11, Uki, Ensi-ilta 11.7., viimeinen esitys 1.8. Kesto 1 tunti 15 minuuttia väliaikoineen.

UU 2.7.2009 - Pelastakaa Röllimetsä on kokonaisuudessaan Allu Tuppuraisen luomus. Käsikirjoituksen nimi oli aluksi Rölli, hirmuisia kertomuksia. Näytelmä on kuitenkin lastennäytelmä isolla alkukirjaimella: se sopii hyvin myös perheen kolmivuotiaalle kuopukselle. -Keväällä oli joitakin näytäntöjä koululaisille ja koko perheelle. Näytelmässä on sen verran peikkojen röhinää, että 2-3 vuoden alaikärajassa liikutaan, uskoo ohjaaja Tiina Luolamaa.

Peikko Rölli on myös tunnetumpi suomalainen kuin moni tunnetuksi itsensä uskova suomalainen. Allu Tuppurainen sai kosolti tunnustusta kun Röllille myönnettiin kolme vuotta sitten Satusuomalaisen titteli yli 20-vuotisen teatteri-, elokuva- ja tv-uran jälkeen. Rölli ei ole kuitenkaan jäänyt lepäämään laakereilleen. Tenhonsa säilyttäen Rölli kiipeää usealle kesäteatterilavalle tänäkin kesänä. Uudessakaupungissa Rölli panee kesähännän paikoilleen heinäkuun yhdennnentoista päivän ensi-illassa.

Rölli on ajattelija ja pohtii paljon asioita. Rölli osaa olla myös vihainen, varsinkin roskanheittäjlle, jotka tuhoavat luontoa ja metsiä. Röllimetsä on siis suuressa vaarassa. Humpuukien ylipappi houkuttelee metsän väen Suuren Roskan pauloihin ja siinä sivussa koko metsä uhkaa hukkua sinne kuulumattomaan roinaan ja roskaan. Rölli (Jonne Haapasalo) ja hänen ystävänsä Maahiskeiju (Anna Päivärinta), Röllimetsän ekopartio, haluaa torjua Humpuukit, pelastaa metsän, mutta se ei enää näytä olevan mahdollista, vai onko sittenkin?

-Kesätetterin näytelmä on ohjaajien valinta, monesta vaihtoehdosta, sanovat Tiina Luolamaa ja Lea Myllymäki. Produktio on toteutettu Vakka-Opiston taiteen perusopetuksen III-kurssina. -Ensikertalaisia on mukana useita, mutta jonkin verran on myös aikaisemmilla kursseilla olleita, lisää Luolamaa.

Ohjaajat kertovat harjoittelun olleen kovaa työtä. -Talvella pidettiin Röllileiri, sitten on harjoiteltu kahden harjoituksen viikkovauhdilla. Lisäksi tulevat tanssiharjoitukset, täystyöllisyyttä siis.

Lea Myllymäki paljastaa, että Rauno Melos on sovittanut nopeammat ja vetävämmät laulut. -Sellaiset joita itse halusimme, ”perussambaa”. Tämä ei ole ihan Allu Tuppuraisen esikuvan mukainen, vaan ukilainen Rölli-tuotanto. Laulut oli pakko sovittaa, kopioiminen olisi ollut mahdotonta. Myllymäen ja Luolamaan mukaan Röllissä näkyy siten sadun tarinan ”eläminen”. -Tarinaa voi värittää haluamallaan tavalla.

Pikkurölli Semi Vahanti pitää näytelmän musiikkipainotteisuutta sen parhaana puolena, Linda Virtasen kiinnostus on määritellympi: ”tanssit ja laulut”.

UT ei ota tänä kesänä mitään riskejä sään suhteen: ”Kesän esitykset Crusellissa! Satoi tai paistoi, sisällä ollaan!” -Meillä on ollut säästä huono kokemus aikaisemmin. Se on yksi syy sisällä pysymiseen. Toinen on hieno valaistus, joka ei pääse oikeuksiinsa ulkotilassa. Satumetsän tunnelmaan pääseminen on oikeastaan tärkein syy. Kolmas mutta ei vähäisin on Röllimetsän roskaaminen, emme halua roskien leviävän ympäristöön ja Kaupunginlahteen, kertoo teatterinjohtaja Jari Luolamaa.

www.uudenkaupunginteatteri.fi