1246538200_img-d41d8cd98f00b204e9800998eKuva copyright Markku Mäkelä

Uudessakaupungissa pestään mattoja vielä myös järvessä ja meressä

UU 2.7.2009 – Vastoin monelta kuluttajaneuvonnan taholta tulevia eko-ohjeita, uusikaupunkilaiset pesevät mattoja yhä järvissä ja meressä. Järvessä pestään mattoja Haimiossa ja meressä Vintrissä (Lyökintie), Pyhämaan Pyhämaanrannassa ja Kammelanrannassa. Mutta mitä sanoo Suomen ympäristökeskus?

Nykyisin useimmat kunnalliset matonpesupaikat on rakennettu maalle ja viemäröity, jotta lähivesistöä ei kuormitettaisi”. Näin on toimittu Lokalahdella, Kalannissa ja Uudenkaupungin keksustassa. ”Osa matonpesupaikoista on kuitenkin edelleen välittömästi meressä, joessa tai järvessä, ja niiden aiheuttamat tai epäillyt haitat ovat synnyttäneet keskustelua joka kesä.

Mattopyykin aiheuttamaa vesistökuormitusta on tutkittu muun muassa kunnallisella viemäröidyllä matonpesupaikalla. Käytössä oli juuriharja mäntysuopa, joilla pestiin räsymattoja. Pesu- ja huuhteluvesistä tutkittiin kiintoaines, veden happea kuluttavan aineen määrä eli kemiallinen hapenkulutus, ravinnemäärät ja bakteerit.

Mattojen pesuvesissä ainepitoisuuksien todettiin olievan suuria. ”Matoista irtosi veteen hiekkaa, savea, orgaanista ainetta ja maton kuituja. Myös pesuvesien ravinnepitoisuudet olivat korkeita. Bakteereja oli likaisten eteismattojen pesuvedessä paljon. Huuhteluvesissä pitoisuudet pienenivät, mutta kolmannessakin huuhteluvedessä ne olivat vielä selvästi pesuvetenä käytetyn jokiveden pitoisuuksia suurempia”.

Pesuaineesta aiheutuva ravinnekuormitus oli niin pieni, ettei sillä ollut merkitystä mattopyykin aiheuttamaan kokonaiskuormitukseen. Tämä kuormitus tulee mattojen liasta.

Tulosten perusteella mattojen pesu järvessä tai joessa likaa vesistöä, vaikka käytettäisiinkin mäntysuopaa tai muita vähäfosfaattisia pesuaineita. Runsas mattopyykki järvessä olevalla laiturilla voi aiheuttaa veteen paikallisesti sameushaittaa, hygieenistä likaantumista, kiintoaineesta johtuvaa roskaantumista ja leväkasvun voimistumista. Haitat ovat luonnollisesti suurimmat, jos vesistö on pieni ja veden virtaukset ja muu vaihtuvuus pesupaikan läheisyydessä ovat vähäisiä”.