1246609105_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

TE-keskuksen tukema kalan käsittelylaitos valmistui viiimeksi Pyhämaan Pitkäluodon kalasatamaan. Satamassa kaapelialus c/s Telepaatti.

Länsi-Rannikon Kalan toimitusjohtaja vaatii valtiontuen perumista Uudenkaupungin Suukarin kalanlajittelulaitokselta

UU 3.7.2009 - Länsi-Rannikon Kala Oy:n toimitusjohtaja Anssi Päivärinta on tuohtunut siitä, ettei silakan rysäkalastajilla ole riittävästi omia ”korvamerkittyjä” pakastamoja. Vakka-Suomen Sanomien mukaan Päivärinta katsoo olevan vääryys ”rysäkalastajia kohtaan, että troolareille rakennetaan ilmaisia vastaanottolaitoksia”. Laitoksella hän tarkoittaa 90 prosenttisen valtiontuen saanutta Kaskisten pakkasvarastoa.

Päivärinta vaatii yhtäläistä valtion tukea yksityisen ja kunnan hallinnoimalle kalasatamamalle. Kaskisten lisäksi kunnan hallinnoima kalan vastaanottolaitos on Uudenkaupungin Suukarissa ja Porin Reposaaressa.

Varastointi vuokratiloihin on arvokasta. Tämän vuoksi olemme tänäkin vuonna joutuneet rajoittamaan saaliin ylösnostoa, sanoo Päivärinta. Taivassalon rysäkalastajien yhteissaalis lähentelee 5 miljoonaa kiloa silakkaa.

Varastojen rakentamisen on Päivärinnan mukaan kiinni ”Työvoima- ja elinkeinokeskuksen kalatalousosastosta, jonka päättäjien suosikkeihin Länsi-Rannikon Kala ja sen henkilöitymä Anssi Päivärinta eivät lukeudu”. –Me olemme TE-keskuksen hampaissa, koska olemme liian tehokas. Tai sitten pitäisi puhua vielä huonompaa suomea eli sitä toista kotimaista.

Nykyiset isot pyydykset ja nykyaikaiset alukset edellyttävät Päivärinnan mukaan rysäkalastajille omia pakastamoja. -Se ei ole oikein rysäkalastajia kohtaan, että troolareille rakennetaan ilmaisia vastaanottolaitoksia, sanoo Päivärinta ja vaatii Uudenkaupungin Suukarin ja Porin Reposaaren lajittelulaitosten valtiontukien perumista.

Länsi-Rannikon Kala Oy:n kalatehtaan lähivedet Taivassalossa ovat Suomen runsaskalaisinta aluetta, hehtaaria kohti laskettu saalis on suurin Suomessa. Eniten kalastetaan silakkaa, kuha- ja ahvensaalit ovat nekin runsaita. Länsi-Rannikon Kalalla on noin 8000 neliömetriä tuotanto- ja varastotilaa. Viiteen pakkasvarastoon mahtuu yli 6 miljoona kiloa kalaa.