1246717620_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

-Kyllä se oli puheenjohtaja Sami Vuorenpää, joka pyysi minua Vakka-Suomen Taideyhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi, sanoo Hannulan konsertti- ja taideyhdistys Hantla ry:n puheenjohtaja Rauno Luttinen Pyhärannasta (vas).

Rauno Luttinen Vakka-Suomen Taideyhdistyksen uusi puheenjohtaja

UU 4.7.2009 – Puolentoistasadan jäsenen Vakka-Suomen Taideyhdistyksen puheenjohtaja on vaihtunut. Uusi puheenjohtaja on monitaiteellisen yhdistyksen jäsenistön henkilöitymänä taiteen monitoimija Rauno Luttinen Pyhärannan Reilasta. Vakka-Suomen Taideyhdistyksessä on jo mukana yhdistyksenä lakkautettu Vakka-Suomen Kameraseura ja pikapuoliin tulossa mukaan Uudenkaupungin Kädentaitajat ry. Taideyhdistyksen jäsenistön monitoimisuus sopii Luttiselle ja hänen voi olettaa tuovan mukaan toimintaan voimakkaasti myös musiikin.

Rauno Luttinen valittiin puheenjohtajaksi kesäkuun lopussa. Yhdistyksen hallitukseen valittiin uudeksi jäseneksi kuvataiteilja Heli Sammalisto. Yhdistyksen aikaisempi puheenjohtaja Sami Vuorenpää jäi yrittäjä-kiireidensä takia varatilintarkastajaksi. -Hieno ratkaisu, sanoo Vuorenpää. Itse asiassa juuri hän käynnisti vaihdoksen pyytämällä Rauno Luttista puheenjohtajaksi. Luttinen ei miettinyt ”kuin jonkin aikaa”, sillä muut yhteistyöhankkeet oli saatava selviksi. -Kyllä niitä vaimon kanssa myös selviteltiin, ennen kuin päätös syntyi, kertoo uusi puheenjohtaja. Hän on myös Hannulan konsertti- ja taideyhdistyksen Hantla ry:n puheenjohtaja.

Rauno Luttinen on kuvataiteilija ja maisterismies. Hän on historian tutkija, joka antautui liike-elämään. Vakuutusyhtiö Sammon taidekokoelman hoitajana ja organisoijana hän teki mittavan työn: järjesti viitisenkymmentä taidenäyttelyä ja satoja taide-esittelyjä. Samaan aikaan hän ryhtyi itse maalaamaan. -Ihme ja kumma, taide vaikutti Sammon liikevaihtoon, ja mikä ettei, ihmisethän ovat fiksuja ja tukevat taiteen ymmärtäjää, kertoo Luttinen. Sampo oli aikanaan kuvataiteen mesenaatti, joka kartutti kokoelmiaan vuosittain ”noin miljoonalla” ja osti vain kotimaisten elävien kuvataiteilijoiden töitä. Kokoelmissa on nyt noin 5000 teosta.

Kuvataidepromoottorin uran Rauno Luttinen jätti kuusi vuotta sitten. Edessä oli Pyhäranta ja puheenjohtajuus Hantla ry:ssä. -Kuratoin näyttelyjä, kirjoitin Berndt Arellin kanssa kirjan Sammon taidekokoelmasta. Turun muusikkojen historiateos, jossa on mukana vanhin poikani Sauli Luttinen, ilmestyy syksyllä. Näyttelyjen kuratointi jatkuu edelleen (mm. Raumalla), lisäksi teen tilaustöitä. Saulin kanssa teemme myös Pyhärannan kirkon historian. Lisäksi olen mukana kunnalliselämässä ja yhdistyksissä.

Luttisten Hantla ry ja Pyhärannan Reilan Hannula kesäkonsertteineen ei esittelyjä kaipaa. Tulevan elokuun ensimmäisenä 10-vuotisjuhlakonsertissa lavalle astuu Jorma Hynninen. -Konsertin teema on suomalainen oppera. On meillä ollut laulajia La Scalasta (Milanosta) ja Metropolitanista (New York), kehaisee Luttinen.

Entä taideyhdistys, tunnette tietenkin koko lailla maakunnan kulttuurikenttää? -Näyttelytoimintahan on minulle ominta ja tutuinta. Yksi tärkeimmistä on kuitenkin se, että nuoriso täytyy saada mukaan, se on elinehto. Toinen on tiedottaminen ja kolmas eri taiteen lajien yhteistyö. Yhdistys ei saa erotella ketään, vasta-alkajaa osaajasta tai opiskelevaa taitajasta. Taide nimittäin tulee sydämestä, sitä ei voi sinänsä opettaa ... mutta tekniikkaa tietenkin voi ja pitää opettaa, pohtii Luttinen. Mediayhteistyö on Luttiselle tuttuakin tutumpaa, hän suunnitellut omaa lehteäkin. -Sen nimi on Pyhäranna proht leht (juorulehti), vitsailee Luttinen ja viittaa nykyiseen blogiantiin.

Ja tuleevathan sieltä ne suuret visiotkin. -Hantlan ideoita voi laajentaa yhdistykseen. Haaveena on oppera, säveltäjä on, suunnitelmia on, paukauttaa Rauno Luttinen ja viittaa edelleen kaikkiin niihin mahdollisuuksiin, joihin seutukunnallinen monitaiteellinen yhdistys voisi yltää.

Kesätapahtumien järjestäjille uudella puheenjohtajalla on varma vinkki. -Jos haluatte tietää sään, soittakaa satamaan, viljalaivojen lastaajille. He tietävät, heidän on pakko tietää.