1246789876_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hyttysiä normaalisti, hyttyslajeja tavanomaista enemmän

UU 5.7.2009 – Hyttysten lajimäärä on nyt tavanomaista suurempi. Ylen Uutisten haastattelema hyönteistutkija Juhani Itämies sanoo kylmää ajanjaksoa seuraannen helleaallon johtaneet useiden hyttyslajien kuoriutumiseen yhtä aikaa. Itämiehen mukaan normaali lajimäärä löytyy luonnosta vasta heinäkuun puolivälin jälkeen.

Hyttysmäärät eivät toistaiseksi ole suuria. Lajien joukossa on kuitenkin sellaisia lajeja, joiden pistos on tavanomaista näkyvämpi, kutiavampia ja ärtyy siten helposti suureksi. Juhani Itämies muistuttaa myös käsien liasta suurten paukamien synnyssä.

Suomessa on nyt liikkeellä neljä verta imevää hyttyslajia. Hyttysen hedelmöittyneet munasolut tarvitsevat verta kehittyäkseen. Hyttynen munii veteen, munat talvehtivat ja kuoriutuvat seuraavana kesänä. Hyttystoukka elää vedessä, jossa se kehittyy kotelovaiheen kautta aikuiseksi parissa kolmessa viikossa. Runsaat hyttysesiintymät kesällä eivät merkitse samanlaista tilannetta seuraavana kesänä.

Hyttysten esiintymisen alueelliset erot ovat suuria. Jos suurilta rankkasateilta vältytään, asiantuntijat uskovat ettei mustikkametsässä tarvita hyttysten ja paarmojen hurjaa huitomista.