1246865097_img-d41d8cd98f00b204e9800998eredcoss.fi

Sikainfluenssa voi äityä laajaksi epidemiaksi puolessa vuodessa

Hoitokäytäntöjä muutettiin tänään iltapäivällä

UU 6.7.2009 klo 10.23 & 22.10 – Viimeisimmän tiedon mukaan sikainfluenssatartuntojen määrä Suomessa on ylittänyt jo 60 tapauksen rajan. Osa H1N1-tapauksista on saanut tartuntansa Suomessa. Pääosa tartunnan saaneista on noin 30 ikäisiä, jotka eivät ole sairastaneet influenssaa aikaisemmin.

Viikonloppuna uusia sikainfluenssatartuntoja löytyi lisää. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan varmistettuja A(H1N1)-viruksen tantuntatapauksia oli vielä perjantaina 43. Kaikki tapaukset liittyvät matkailuun. Kukaan tartunnan saaneista ei ole sairaalahoidossa.

Suomen Punaisen Ristin terveydenhuollon koordinaattori Anja Alila kehottaa suomalaisia toiminaan samoin kuin normaalina influenssakautena. -Erityisen tärkeää on huolehtia käsihygieniasta. Kulkiessaan ihmiset koskettavat useita pintoja, kuten esimerkiksi kaiteita, ostoskärryjä ja ovenkahvoja, joiden kautta myös tautia aiheuttavat mikrobit siirtyvät.

Influenssan epidemiat leviävät tietyn aikajakson kestävinä aaltoina. Ensimmäinen aalto kestää tavallisesti muutaman kuukauden, suomalaisista noin viides- tai kuudesosa sairastuu tässä epidemian vaiheessa. Toinen aalto on epidemian vaikea vaihe, joka on edellistä pitempi ja kestää puolisen vuotta. Toisen aallon laajuteen voidaan vaikuttaa rokotteilla. Tässä vaiheessa osa potilaista - noin yksi viidestasadasta - kuolee influenssaan.

Sairaaloiden jatkuvasta hoitajapulasta saattaa tulla laajan epidemian sattuessa kriitiikkiä terveydenhuollolle. Sikainfluenssan tartunnan saaneet ja influenssaan sairastuneet pyritään hoitamaan ensisijaisesti eristyksissä kotona. Sairaanhoitopiireillä on sunnitelma epidemiaan varautumisesta.

THL ei enää tiedota jokaisesta uudesta tartuntatapauksesta erikseen. Suomen ja muiden maiden vahvistetut tartuntamäärät ja tilannearvio päivitetään säännöllisesti THL:n verkkosivujen influenssa A (H1N1)v -sivustoon.

Suomessa ei hoideta enää lääkkein kaikkia sikainfluenssatapauksia. Myös tapausten perinpohjaisesta diagnosoinnista luovutaan. Infektiosairauksista vastaavat lääkärit päättivät tänään uusista linjauksia tartuntojen ja epidemian hoidossa.

Sairastuneiden määrän kasvaessa kovaa vauhtia lieviä tapauksia hoidetaan vain tekemällä oireenmukainen diagnoosi. Lääkärien mukaan terve ihminen voi hoitaa sikainfluenssansa samaan tapaan kuin minkä tahansa tavallisen influenssan ja hengitystieinfektion. Terveet ihmiset voivat olla kotona ilman lääkitystä. Niinikään karanteenikäytännöstä luovutaan.

Lääkehoitoa saavat riskiryhmät, kuten raskaana olevat, syöpäsairaat sekä kroonisista sydän- ja keuhkosairauksista kärsivät. Oireilevien riskiryhmään kuuluvien on syytä käydä terveyskeskusessa, josta he saavat tarvitsemansa lääkityksen.

Syy hoitokäytännön muutokseen on sekä se ettei epidemian tuloa saada enää pysähtymään että sairaustapauksien luonne. Suomeen tullut sikainfluenssa on osoittautunut lieväksi. Epidemian ensimmäisen aallon aikana yli miljoonan suomalaisen arvellaan sairastuvan sikainfluenssaan. Toinen aalto alkaa aikaisintaan ensi keväänä.

http://www.ktl.fi/portal/suomi/aihe/a_h1n1v/tietoa_influenssa_a_h1n1_v_-viruksesta