1246895121_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

WWF Suomen merikotkatyöryhmän mukaan merikotkien poikasmäärä on kaikkien aikojen suurin koko 1970-luvulla alkaneen suojelutyön aikana. Lähde: WWF merikotkatyöryhmä & luontoportti.fi

Merikotkilla tänä kesänä ennätykselliset 349 poikasta

UU 6.7.2009 - Suomen merikotkakanta vahvistuu entisestään. WWF:n merikotkatyöryhmän laskentojen mukaan merikotkat ovat saaneet tänä kesänä ennätykselliset 349 poikasta. Useimmissa pesissä oli 1-2 poikasta, mutta lähes kymmenessä pesässä oli kolme poikasta. Edellinen ennätys oli viime vuoden 263 poikasta.

Juuri päättyneissä laskennoissa löydettiin 327 asuttua pesää (viime vuonna 289). Samalla kun asuttujen pesien määrä on noussut, on myös epäonnistuneiden pesintöjen määrä kasvanut. Tämän vuoden pesistä onnistuneita oli runsaat 230 (viime vuonna 169), loput satakunta olivat eri syistä epäonnistuneita. Lisäksi joukko pesiä on vuosittain kateissa.

Merikotkatyöryhmän yksi päämäärä on jo pitkän aikaa ollut lajin leviäminen sisämaahan. Keväällä saatiin uutinen tavoitteen toteutumisesta, kun Hämeessä todettiin ensimmäinen onnistunut pesintä. Satakunnassa sisämaan pesintöjä on jo useilta vuosilta. Niin ikään Pohjanmaalla on löydetty poikanen sisämaan pesältä noin 50 kilometrin päässä Pohjanlahden rannikolta. Merikotkat ovat tulossa myös pääkaupunkiseudulle saariston kautta. Ensimmäinen pesinnän yritys, joskin vielä epäonnistunut, todettiin tänä keväänä Helsingin edustalla puolustusvoimien hallitsemalla saarella.

Merikotkan poikasten ravinto on aluksi kalaa, myöhemmin lisäksi myös lokin poikasia ja erilaisia vesilintuja. Jotkut merikotkat ovat pesineet merimetsoyhdyskuntien läheisyydessä ja verottaneet niiden poikasia

Saaristomerellä. Merikotkien talviruokinta on lopetettu suojelukeinona jo vuosia sitten, eikä merikotkatyöryhmä pidä ruokintaa enää suotavana muuta kuin pienimuotoisesti lyhyinä tutkimusjaksoina.

Merikotka aikuistuu noin viidessä vuodessa ja alkaa pesiä. Vanhimmat rengastetut merikotkat ovat yli 25-vuotiaita. WWF Suomen merikotkatyöryhmä on toiminut vuodesta 1973 alkaen, jolloin poikasia kuoriutui vain viisi. Työ jatkuu edelleen yhä haasteellisempana ja monipuolisempana.