1247043084_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Arktinen kampamaneetti Mertensia sp. Kuva: fimr.fi

Itämeren "amerikankampamaneetit" olivatkin meren ekosysteemille vaarattomia arktisia kampamaneetteja

UU 8.7.2009 – Kolme vuotta sitten Itämerellä havaittu kampamaneettilaji onkin arktinen kampamaneetti, tieteelliseltä nimeltään Mertensia ovum. Maneetin pelättiin ensin olevan Mustallamerellä tuhoja aiheuttanut amerikankampamaneetti (Mnemiopsis leidyi). Viime syksynä paljastui, että ainakin osa yksilöistä kuuluu toiseen lajiin. Uusia maneettinäytteitä kerättiin tammi- ja maaliskuussa merentutkimusalus Arandalla. Niitä analysoitiin tarkoilla geneettisillä menetelmillä. Suomen ympäristökeskuksen nyt valmistuneissa analyyseissä on varmistunut, että kaikki alkuvuonna Suomenlahdella ja Selkämerellä kerätyt yksilöt olivat arktisia kampamaneetteja.

Mertensia–kampamaneetit ovat hyvin yleisiä arktisilla valtamerillä, ja laji on pysyvä osa ulapan planktonyhteisöä. Laji kasvaa kotivesillään 6-8 senttimetrin kokoiseksi. Se syö vielä kasvessaan mikroplanktonia ja aikuisena eläinplanktonia, kalanpoikasia sekä mätiä. Sen ei tiedetä aiheuttaneen suuria muutoksia ekosysteemeissä kuten amerikankampamaneetti on tehnyt. Pohjoisella Itämerellä suurimmat havaitut lajin yksilöt ovat olleet noin puolen senttimetrin kokoisia.

Suomalaisten ja ruotsalaisten tutkijoiden aloittaman seurannan perusteella kampamaneettien määrä on suurimmillaan talvella ja pienimmillään kesällä. Tänä vuonna maneetteja on ollut edellisvuoteen verrattuna enemmän kaikkina vuodenaikoina.

Tänä vuonna selvitetään yhdessä kansainvälisten tutkimuskumppanien kanssa koko Itämeren kampamaneettilajisto. Lisäksi tehdään laboratoriokokeita, joiden avulla selvitetään mitä maneetit Itämerellä syövät ja miten lisääntyminen onnistuu Itämeren valtameriin verrattuna alhaisessa suolapitoisuudessa. Näillä tutkimuksilla selvitetään lajin vaikutuksia Itämeren ekosysteemiin.