1247117381_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tuotanto vähenee kuukausi kuukaudelta, taantuma syvenee ja toipuminen taantumasta vie vuosia. Tuotannon työpäiväkorjattu muutos (prosenttia) edellisvuoden vastaavasta kuukaudesta. Kuva: Tilastokeskus

Suomen talous edelleen synkkenemässä, irtisanomisia tänä vuonna jo 12.000

Kansantalouden tuotanto vähenee, teollisuus on ahdingossa, yt-neuvotteluissa on ollut tammi-kesäkuussa 125.000 työntekijää eli yli kymmenen kertaa enemmän kuin viime vuonna.

UU 9.7.2009 - Kansantalouden tuotanto väheni edelleen huhtikuussa, kertovat Tilastokeskuksen ennakkotiedot. Maaliskuusta pudottiin 0,6 prosenttia ja viime vuoden huhtikuusta 9,2 prosenttia. Tarkentuneiden tietojen mukaan maaliskuun työpäiväkorjattu tuotanto väheni 8,2 prosenttia vuoden 2008 maaliskuusta. Teollisuuden ahdinkoa kuvaa se, että koko teollisuuden tuotanto oli huhtikuussa 21 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Maaliskuussa teollisuustuotanto väheni 16,6 prosenttia vuoden takaisesta.

Tammi-huhtikuussa teollisuustuotanto on vähentynyt vajaat 21 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Kemianteollisuuden ja sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotanto laski runsaat 16 prosenttia. Metalliteollisuuden tuotanto laski 25,1 prosenttia. Metsäteollisuuden tuotanto laski vajaat 31 prosenttia.

Konkurssien määrä on kasvanut alkuvuonna rajusti. Tammi-toukokuussa oli pantu vireille noin 1.500 konkurssia eli noin 400 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Konkurssiin haetuissa yrityksissä oli 6435 työntekijää. Eniten konkursseja tehtiin rakenusalalla.

Kylmät luvut realisoituvat työntekijöiden lomautuksina ja irtisanomisina. SAK:n keräämien tietojen mukaan yt-neuvottelujen alaisten työntekijöiden määrä kymmenkertaistui tammi-kesäkuussa viime vuoteen verrattuna. Myös irtisanomisten määrä moninkertaistui.

-Näköpiirissä ei ole käännettä parempaan, SAK:n elinkeinoasioiden päällikkö Janne Metsämäki toteaa.

SAK:n mukaan yt-neuvottelujen piirissä oli alkuvuonna yli 125.000 työntekijää. Viime vuonna määrä oli runsaat 11.000 työntekijää. Tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana yt-neuvottelujen piirissä on ollut jo kaksi kertaa enemmän työntekijöitä kuin koko viime vuoden aikana yhteensä.

Alkuvuodesta irtisanottiin 12.000 työntekijää, mikä on yli kolme kertaa enemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla, jolloin irtisanottuja oli 4.200. Myös irtisanomisissa ylitettiin jo alkuvuodesta selvästi koko viime vuoden irtisanottujen määrä. Lomautettuna tai lomautusuhan alla on alkuvuodesta ollut runsaat 95.000 työntekijää. Eniten väkeä ovat irtisanoneet Metso Oyj (795), Nokia Siemens Networks (559), Rautaruukki Oyj (460), Cargotec Oyj (350) ja Telia Sonera Oyj (318).

-Työttömyyttä ei saa päästää kasvamaan hallitsemattomasti. Lähinnä veronkevennyksiin perustuneen elvytyksen rinnalle tarvitaan uusia päätöksiä työllisyyttä ja talouden kasvua tukevista investoinneista, kuntatalouden vahvistamisesta sekä työvoima- ja koulutuspolitiikan aktiivitoimien varmistamisesta. Missään nimessä elvytystä ei pidä nyt lopettaa, Metsämäki korostaa. -Aktiiviseen työvoimapolitiikkaan pitää varata riittävät voimavarat, Metsämäki muistuttaa.