1249106090_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hylkeen metsästyskiintiö on eläinten aiheuttamista vahingoista johtuen huomattavasti suurempi kuin viime vuonna. Karhun metsästyksen kiintiö koko maahan on 139 karhua. Kuva © sakl.fi & karhunkaatajat.com

Merialueilla vajaat 8 200 hallia, pyynti saa olla enintään 1050

Tänään alkavana metsästysvuonna susien suurin sallittu saalismäärä on koko maassa 32, josta Länsi-Suomessa saa metsästää enintään 5 sutta. Karhun metsästyksen suurin saalismäärä on 139, josta Länsi-Suomessa voidaan metsästää enintään 3 karhua.

UU 1.8.2009 – Kesän alussa laskettiin Suomen merialueilla vajaat 8200 hallia eli harmaahyljettä. Hallin pyynti on edelleen sallittua kaikilla meren rannikkoon rajoittuvien riistanhoitopiirien alueilla. Pyydettävien hallien määrä saa olla yhteensä enintään 1050 metsästysvuonna 1.8.2009-31.7.2010. Itämerennorpan metsästystä ei toistaiseksi sallita.

Metsästyskiintiö on huomattavasti suurempi kuin viime vuonna johtuen siitä, että kanta on kasvanut ja vahingot lisääntyneet merkittävästi.

EU:n vastikään vahvistama asetus hyljetuotteiden kaupan kieltämisestä ei rajoita hylkeiden metsästystä. Myös Suomessa ja Ruotsissa saaliiksi saatuja hylkeitä voidaan merihylkeiden hoitosuunnitelman linjausten mukaisesti hyödyntää, sillä asetukseen sisältyy tätä koskeva poikkeus.

Noin 4700 eli 58 prosenttia Suomen hallikannasta oli laskentahetkellä Ahvenanmaan merialueilla. Laskentatulos on noin 1 500 eläintä pienempi kuin edellisenä vuonna. Laskennoissa nähtyjen hallien määrä on kasvanut koko 2000-luvun. Tänä keväänä laskentatulos oli kuitenkin noin 1.500 hallia pienempi kuin viime vuonna.

Peräkkäisten vuosien laskentatulosten vaihtelu voi selittyä todellisen kannanmuutoksen lisäksi laskenta-ajankohdan sääolosuhteilla, hallien runsaalla liikkuvuudella tai sattumalla. Vasta muutaman vuoden kuluttua voidaan luotettavammin arvioida sitä, onko Itämeren hallikannan kehityksessä tapahtunut muutoksia.

Suomessa hallien esiintymisen ydinalue laskenta-aikaan on edelleen Ahvenanmaan merialueilla ja Saaristomerellä (noin 2000 hallia). Ahvenanmaata lukuun ottamatta hallien määrä oli muilla merialueilla samaa suuruusluokkaa kuin parina viime keväänä. Perinteiseen tapaan Pohjanlahden hallit (noin 1.100) viihtyvät karvanvaihdossa Merenkurkun ja Selkämeren kaakkoisosan hylkeidensuojelualueilla. Myös Suomenlahden suurimmat halliesiintymät lasketaan keväisin hylkeidensuojelualueilla.

Hallit ovat parhaiten laskettavissa alkukesästä, kun ne makailevat karvanvaihdossa ulkoluodoilla. Tulokseksi saadaan niin sanottu seuranta-arvo, joka ei sisällä laskentahetkellä vedessä näkymättömissä olevien, kuitenkin paljon vähälukuisempien hallien määrää. Hylkeet valokuvataan lentokoneesta tarkan lukumäärän laskemiseksi. Lennot kattavat Suomen koko uloimman saaristovyöhykkeen ja ne tehdään 2-3 kertaa pariviikkoisen laskentajakson aikana. Hallilaskennat tehdään samaan aikaan myös Ruotsissa, Virossa ja Venäjällä. Koko Itämeren hallikannan kokoa arvioidaan vuoden lopulla, kun eri maiden laskentatulokset yhdistetään.

Riistaeläinten aiheuttamia vahinkoja pyritään vähentämään

Maa- ja metsätalousministeriö on juuri päättänyt hylkeiden lisäksi myös karhujen ja eräiden muiden riistaeläinten pyyntiluvanvaraisen pyynnin ylärajoista tänään alkaneelle metsästysvuodelle. Karhun osalta suurinta saalismäärää on lisätty viime vuotisesta. Koko Suomessa suurin saalismäärä on tänä metsästysvuonna 139 karhua. Länsi-Suomessa voidaan metsästää enintään 3 karhua. Metsästyksen painopiste on poronhoitoalueilla vahinkojen vähentämiseksi.

Susien suurin sallittu saalismäärä on 32, josta Länsi-Suomessa saa metsästää enintään 5. Pyyntiluvat tulee kohdistaa vahinkoa tai uhkaa aiheuttavien susien metsästämiseen. Riistanhoitopiirin on tapauskohtaisesti selvitettävä, onko pyyntiluvan myöntämiselle säädetyt edellytykset voimassa.

Ministeriö sallii tässä vaiheessa 20 ilveksen metsästyksen, mutta asia tulee esille uudelleen syksyllä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen antaman tarkemman lausunnon valmistuttua. Saukon metsästys on sallittua vain silloin, kun sillä voidaan estää erityisen merkittävän vahingon aiheutuminen kasvatusaltaissa harjoitettavalle kalan- tai ravunkasvatukselle. Viime vuoden tavoin pyyntilupia voidaan myöntää 55 saukon metsästämiseksi.

Luonnonvesissä saukon metsästystä ei edelleenkään sallita. Euroopanmajavia saa metsästää enintään 250 yksilöä Satakunnan riistahoitopiirin alueella. Muualla pyyntilupia voidaan myöntää ainoastaan huomattavan vahingon estämiseksi, mikäli muuta tyydyttävää ratkaisua ei löydetä.