Ministeri Sirkka-Liisa Anttila:

Kuluttajalla on oltava mahdollisuus geenimanipuloimattomaan ruokaan

UU 1.8.2009 - Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila painottaa, että gmo-kysymyksessä on kuunneltava kuluttajan odotuksia ja toiveita sekä kulutustrendejä erityisen tarkalla korvalla. -Suomalaisilla kuluttajilla on tulevaisuudessakin oltava mahdollisuus valita ruokakoriinsa geenimuuntelematon, kotimaassa kestävästi ja eettisesti tuotettu elintarvike, ministeri Anttila linjasi puheessaan Farmari-maatalousnäyttelyssä Kokkolassa.

Ministeri Anttilan mukaan EU:n viime kuukausien maitokriisikin on osoittanut sen, kuinka suuria vaikeuksia globaali kilpailu aiheuttaa elintarviketaloudelle. -EU:n pohjoisimpana maatalousmaana emme pärjää kilpailussa tehokkuudella, vaan meidän on etsittävä luontaisia selviytymismahdollisuuksia. Gmo-vapauden lisäksi ministeri Anttila nosti esille elintarvikkeidemme salmonellattomuuden ja luomutuotannon lisäysmahdollisuudet.

Suomi ajaa EU:ssa jäsenmaiden mahdollisuutta päättää itse, sallitaanko gmo-lajikkeen viljely jäsenmaassa vai ei. -Tällä hetkellä Suomen oloissa viljeltäviä gmo-lajikkeita ei vielä ole jalostettuna. Siksi meillä olisi kaikki mahdollisuudet säilyä gmo-vapaana maana, Anttila sanoi. Hän myös vaatii tuotteisiin merkintää siitä, onko tuote gmo-vapaa, jolloin kuluttajilla on mahdollisuus tehdä todellisia valintoja ruokakaupassa.

Ministeri Anttila muistutti, että ruuantuotannossa on erittäin tärkeää pitää mielessä kuluttajien luottamuksen säilyttäminen. -Kotimaisen ruuantuotannon turvaavat ne, jotka valitsevat kotimaisen elintarvikkeen.