1249293235_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Arctic Sea oli puutavaralastissa kun se kaapattiin Öölannin ja Gotlannin vesillä. Kuva © Pekka Laakso & expressen.se.

Itämeren laivakaapparit valitsivat väärän aluksen

UU 3.8.2009 – Itämerellä Öölannin ulkopuolella toissa perjantaina kaapattu rahtialus Arctic Sea ei ehkä ollutkaan kaappareiden alunperin aikoma tavoite. Poliisin mukaan kaapparit ovat poistuneet laivasta, niinikään Öölännin lähistöllä, kertoo Expressen -iltapäivälehti tänään.

-Laivan miehistö sanoo kaapparien poistuneen laivasta ottamatta mitään mukaansa. Tämä tekee tapauksesta vielä epäselvemmän, kertoi tapausta tutkiva keskusrikospoliisin Ylva Voxby Expressenille. Poliisi tutkii yhtenä mahdollisuutena yön pimeydessä aluksen kaapanneiden erehtymidtä väärään alukseen. Alueella liikkui tapahtumahetkellä useita aluksiaa.

Meriturvallisuusasiantuntija Tryggve Ahlman Ruotsin Varustamoyhdistyksestä puolestaan kertoi, että ”aluksella oli puutavaraa kansilastina, ja ehkä kaapparit olettivat lastitiloissa olevan jotakin muuta”. Ahlmanin mukaan kaapparit eivät käyttäneet samantyyppisiä menetelmiä (köysihakoineen) kuin merirosvot Adeninlahdella Somalian edustalla.

-Minun käsitykseni mukaan kaapparit naamioituivat poliiseiksi ja pysäyttivät aluksen, ja nousivat laivaan. Mutta tällainen aluksen kaapaus vaatii resursseja, sanoi Ahlman Expressenille.

Kaappareilla oli käytössään suurehko nopeakulkuinen joka sään ja vaikeissa olosuhteissa ajettava kumivene. -Kaappareita oli kymmenen ja heillä oli aseistuksenaan pistooleita ja automaattiaseita, kertoo Maltan lipun alla purjehtineen Arctic Sea -aluksen latvialaisen omistajan laivayhtiön Solchart Managementin toimitusjohtaja Victor Matveev. Murtaen englantia puhuneet kaapparit ottivat vahtivuorossa olleen miehistön ja vuorokonepäällikön väkivalloin vangeiksi ja pitivät miehistöä sidottuna useita tunteja. Kaapparit viipyivät aluksessa puoli vuorokautta.