1249312089_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sähkövalo otettiin ensimmäisenä Suomessa käyttöön Finlaysonin kutomosalissa Tampereella vuonna 1882. Kuvassa valaistu sali vuonna 1900. Kuva © Vapriikin kuva-arkisto.

Sähkönkulutus väheni tammi-kesäkuussa lähes 10 prosenttia

UU 3.8.2009 - Sähkönkulutus väheni vuoden alkupuoliskolla 9,8 prosenttia viime vuoden tammi-kesäkuuhun verrattuna. Talouden taantuman vuoksi teollisuuden sähkönkäyttö on ollut koko alkuvuoden vahvassa laskussa. Alkukeväästä alkaen myös muu sähkön kulutuksen kasvu on alkanut hiipua ja vähentynyt touko-kesäkuussa voimakkaasti, ilmenee Energiateollisuus ry:n (ET) kokoamasta pikatilastosta.

Suomi on käyttänyt sähköä heinäkuusta 2008 kesäkuuhun 2009 noin 83 miljardia kilowattituntia eli terawattituntia. Tämä on 7,5 prosenttia vähemmän kuin edellisellä 12 kuukauden jaksolla. Sähkön kulutus on nyt samalla tasolla kuin 2000-luvun alkuvuosina.

Sähkön kulutus tänä vuonna tulee olemaan jonkin verran yli 80 terawattitunta, kun se kahtena edellisenä vuonna oli yli 90 terawattituntia. Viime vuoden alussa arvioitiin vielä, että lisää ydinvoimaa rakentavan Suomen sähkön kulutus kasvaa noin 100 terawattituntiin seuraavan kymmenen vuoden kuluessa.

Energiateollisuuden tilaston mukaan sähkön käyttö teollisuudessa supistui heinäkuusta 2008 kesäkuuhun noin 16 prosenttia, muu sähkönkäyttö on vuositasolla vielä lievässä kasvussa. Teollisuuden sähkönkäyttö jää pysyvästi aikaisempaa vähäisemmäksi teollisuulaitosten sulkemisten takia.

Sähkön tuotannosta katettiin sähkön- ja lämmön yhteistuotannolla yli kolmannes. Ydinvoiman osuus oli vajaat 27, vesivoiman lähes 19 ja sähkön erillistuotannon vajaat 12 prosenttia. Sähkön nettotuonti kattoi runsaat 12 prosenttia. Tuulivoiman osuus oli 0,3 prosenttia.

Sähkön hankinnassa vain tuulivoimalla tuotettu sähkö on kasvussa, tilastojakson aikana tuotanto on kasvanut 13 prosenttia. Vesivoima on vuodentakaisella tasolla. Ydinvoiman tuotanto on supistunut vajaat kaksi, sähkön ja lämmön yhteistuotanto vajaat kuusi ja lauhdutustuotanto 14 prosenttia. Suurin pudotus on sähkön nettotuonnissa, joka on supistunut lähes 25 prosenttia vuodentakaisesta määrästään.

Sähkökauppa Ruotsin ja Norjan kanssa on muuttunut tänä vuonna huonontuneen Pohjoismaiden vesitilanteen vuoksi nettotuonnista nettovienniksi. Sähköntuonti Venäjältä on kasvanut vahvasti.