Opettajien lomautukset vaarantavat jo 70.000 lapsen tulevaisuuden

UU 5.8.2009 – Opetusalan ammattijärjestö (OAJ) on huolestunut lomautuksista ja niiden monista vaikutuksista opetukseen.

Jo tähänastiset lomautuspäätökset vaarantavat noin 70.000 lapsen opetuksen laadun ja turvallisuuden. Lomautukset lisäävät oppilaiden syrjäytymistä ja heikentävät heidän jatko-opintomahdollisuuksiaan. Osalle se merkitsee pysyvää putoamista jatko-opiskelumahdollisuuksien ulkopuolelle, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi toteaa.

Kangasniemen mukaan syrjäytymisvaara kasvaa, kun kunnissa lisäksi kasvatetaan ryhmäkokoja ja samalla leikataan tuki- ja erityisopetusta.

OAJ vaatii nyt valtiolta lisävaroja kunnille ja esittää määräaikaista ohjelmaa koulupudokkaiden opetukseen. –Ellei perusopetukseen saada riittävästi rahaa, koulupudokkaiden ja syrjäytyneiden nuorten määrä vain lisääntyy. Vahinko on vaikea korjata myöhemmin, Kangasniemi sanoo.

Koululaisten koulutyö vaikeutuu nyt kahta kautta, sillä oppituntien määrää karsitaan ja tämän päälle tulee lomautettavien opettajien poissaoloista aiheutuva turvattomuus. Osa oppilaista, esimerkiksi perusopetuksen alemmilta luokilta ylemmille siirtyvät oppilaat, voivat joutua kokemaan lomautukset tänä vuonna kahteen kertaan.

Lomautukset ovat jo niin mittavia, että Valtiontalouden tarkastusvirasto pitää opettajien lomauttamista suomalaisen perusopetuksen suurimpana ongelmana. Viraston mukaan lomautukset vaarantavat ainakin tilapäisesti oppilaan oikeuden turvalliseen oppimisympäristöön ja oikeuden opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen.

Opettajien ja lastentarhanopettajien lomautuksista on päätetty jo kymmenessä kunnassa, ja kymmenen muuta kuntaa suunnittelee lomautuksia ja käy niistä yt-neuvotteluja. Lomauttavien listalla ovat Enontekiö, Hanko, Heinävesi, Jämsä, Kemi, Kuopio, Porvoo, Taipalsaari, Turku ja Varkaus. Lisäksi kymmenet kunnat kaavailevat säästötoimia, jotka leikkaisivat opetuksen tasoa eri tavoin.