1249800321_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Odeillo, Font Romeu, Itä-Pyreneet, Ranska: yhä maailman suurin aurinkovoimala aloitti jo vuonna 1970. Peilirakennuksen vastarinteeseen on kahdeksalle eri korkeudelle sijoitettu 32 peiliä. Ne heijastavat myös auringonvaloa paraboliseen pääpeiliin, jonka edessä olevassa polttopisteessä saavutetaan jopa 3000 asteen lämpötila. Kuva © flickr.com.

Aurinkopeileistä tulossa kultakaivos niiden kehittelijöille – pirkanmaalaista erikoislasia Saharaan?

UU 9.8.2009 – Aurinkoenergiasta on tulossa kilpailukykyinen energialähde sähkön tuotantoon. Espanjan Granadassa jo toimiva aurinkopeilejä hyödyntävä sähkävoimala, Australiaan rakennettava yhden gigawatin aurinkovoimala, tai Saharaan suunniteltu suurvoimala ovat tästä hyviä esimerkkejä. Aurinkopeileihin perustuvan energian menestyksestä kertoo myös se, että Ranskan Pyreneille rakennettiin jo vuonna 1970 sähkövoimala, joka tuottaa merkittävän osan talviurheilukeskuksena tunnetun Font Romeun sähköstä.

Aamulehti kertoi eilen, että suomalaiset ovat vankasti mukana aurinkopeilien kehitystyössä. Aurinkopaneeleihin tarvittavaa erikoislasia syntyy Akaassa, maailman johtavaan lasinvalmistuksen prosesseihin ja koneisiin erikoistuneen yrityksen, Glastonin, tehtaalla. Glastonilla on tuotantoa Suomen lisäksi neljässä muussa maassa. Tunnetuin Glastonin tuotemerkki on Tamglass, mutta aurinkopeilimarkkinoille kehitetystä ja toistaiseksi vailla nimeä olevasta erikoislasista saatta hyvinkin tulla yritykselle 'kultakaivos' nopeasti kehittyvillä aurinkosähkömarkkinoilla.

Huuman aiheuttaa tekniikan kehitys, joka kasvattaa voimaloiden kapasiteettia. Nykyiset aurinkovoimalat ovat jo samaa kokoluokkaa kuin Olkiluodon ydinvoimalan rakenteilla oleva kolmas reaktori”, kertoo Aamulehti.

Lehden mukaan Glastonin peilejä on asennettu Granadassa Espanjassa olevaan aurinkovoimalaan yli satatuhatta kappaletta. -Peilimme ovat toimintavarmoja. Ne kestävät jopa hiekkamyrskyt, sanoo Tamglass Lasinjalostuksen toimitusjohtaja Timo Rautarinta Aamulehdelle.

Akaalaiset aurinkopeilit soveltuvat siis Saharaan. Autiomaahan suunnitelluilla suurvoimaloilla on tarkoitus tuottaa sähköä jopa koko Euroopan tarpeisiin. Voimalat ovat turbiinivoimaloita samaan tapaan kuin ydinvoimalat, ja sikäli kun ne käyttävät lämmönkeruun väliaineenaan vettä myös lähes saasteettomia.