1249832930_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kehittyvän sinileväkukinnan muodostamia raitoja. Kuva © Riku Lumiaro, Merentutkimuslaitos, 2006.

Sinilevän pintakukinnat lisääntyneet voimakkaasti merialueilla

UU 9.8.2009 - Sinilevähavaintoja on tehty viimeviikkoista enemmän niin Suomen merialueilla kuin sisävesilläkin. Jos sää pysyy lämpimänä, sinilevä runsastunee entisestään, kertoo Suomen ympäristökeskuksen valtakunnallinen leväkatsaus. Tuuli taas nostaa pintaan ravinteita, mikä lisää sinilevän runsastumista.

Lämpimän ja vähätuulisen sään vuoksi sinilevien pintakukinnat ovat lisääntyneet voimakkaasti Suomen merialueilla sitten viime viikon. Laaja-alaisia levälauttoja on muodostunut Suomenlahden ja Selkämeren avomerialueille. Selkämerellä, erityisesti Porin edustalla, levää on paikoitellen runsaasti tai hyvin runsaasti.

Saaristomerellä levä muodostaa veden pinnalle pääasiassa hajanaisia raitoja. Meriveden lämpötila on Suomen eteläisillä merialueilla yli 17 astetta. Mikäli sää pysyy lämpimänä ja tyynenä, sinileväkukinnan odotetaan lisääntyvän entisestään Suomen eteläisillä ja lounaisilla merialueilla.

Sinilevähavaintoja on sisävesillä tehty enemmän kuin viikko sitten. Levätilanne on nyt ajankohtaan nähden kuitenkin melko tavanomainen. Sisävesien noin 260 seurantakohteesta sinilevää havaittiin yhteensä 57 kohteessa. Näistä 11 järvessä esiintymä oli runsas ja yhdessä erittäin runsas. Muut esiintymät arvioitiin vähäisiksi. Valtakunnallisten seurantakohteiden ohella sinilevää on havaittu enemmän myös muualta sisävesiltä. Sinilevät tulevat runsastumaan järvissä edelleen, jos lämmin sääjakso jatkuu. Pintavesi on järvissä hieman lämpimämpää kuin tähän aikaan vuodesta keskimäärin.