1249932032_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kansainvälisten ilmastoneuvottelujen loppusuora käynnistyi tänään Bonnissa

Tähtäimessä on vuoden 2012 jälkeinen globaali ilmastosopimus, joka on tarkoitus saada aikaan Kööpenhaminassa joulukuussa.

UU 10.8.2009 - Neuvottelut Kioton jälkeisestä kansainvälisestä ilmastosopimuksesta alkoivat tänään ja jatkuvat viiden päivän ajan Bonnissa Saksassa. Nyt neuvotellaan yksityiskohtaisemmin siitä, millaisia päästöjen vähentämiseen, sopeutumiseen, teknologiaan ja rahoitukseen liittyviä sitoumuksia eri mailta ja maaryhmiltä tulevassa ilmastosopimuksessa edellytetään. Lisäksi maat keskustelevat siitä, millaisia institutionaalisia järjestelyjä uusi sopimus edellyttää.

Suomen valtuuskuntaa Bonnissa johtaa ympäristöministeriön pääneuvottelija Sirkka Haunia.

Bonnin kokouksesta ei odoteta vielä läpimurtoja tärkeimmissä neuvoteltavissa kysymyksissä, kuten kehittyneiden maiden päästövähennysten tavoitteissa. Kokouksessa neuvotellaan muun muassa siitä, millaisia päästöjen vähentämiseen tähtääviä toimia kehitysmailta voidaan edellyttää ja minkä suuruista kansainvälistä tukea ne niihin tarvitsevat.

Neuvotteluja jatketaan syys-lokakuun vaihteessa Bangkokissa ja marraskuun alussa Barcelonassa. Vuoden 2012 jälkeinen ilmastosopimus on tarkoitus saada aikaan Kööpenhaminassa 7.–18. joulukuuta. Myös YK:n yleiskokouksen avausviikolla syyskuun loppupuolella New Yorkissa järjestetään korkean tason kokous, jonka tarkoituksena on edistää sopimuksen aikaansaamista.