1250070684_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  Näyte saadaan helposti suun limakalvolta.

Turkulaisyhtiö valmis testaamaan sikainfluenssan vaikka kaikilta suomalaisilta

UU 12.8.2009 – Turun Science Parkissa toimiva diagnostiikka-alan yritys ArcDia Group on kehittänyt uuden ja nopean testin sikainfluenssan seulontaan. Testin etuja ovat tehokkuus sekä korkea suorituskyky perinteisiin pikatesteihin verrattuna. Näyte testiin saadaan potilaan suun limakalvolta sitä pyyhkäisemällä.

Testi paljastaa meksikolaisen sikaifluenssavirus A(H1N1)v:n pandemisen influenssa A:n kahdessa tunnissa ja kymmenen kertaa paremmalla herkkyydellä kuin nykyiset olemassaolevat kaupalliset testit.

Testillä voidaan tarvittaessa tutkia sikainfluenssan mahdollisuus koko Suomen väestössä. Uusi testi soveltuu erinomaisesti suurien väestömäärien testaukseen, koska sen testauskapasiteetti on korkea. Yhdellä analyysilaitteella voidaan tutkia ja varmistaa jopa 1000 potilasnäytettä vuorokaudessa.

-Valmistaudumme toimittamaan testejä tulevana syksynä koko Suomen väestön testaukseen, sanoo dosentti Aleksi Soini ArcDia Groupista. -Seulontapisteitä voidaan tarvittaessa perustaa suurimpiin terveyskeskuksiin, jolloin testien saatavuus kaikille sairastuneille voidaan varmistaa, Soini jatkaa.

Seuraavan puolen vuoden aikana yritys pitää varastossaan jatkuvasti valmiina 100.000 testiä pandemiaseulontaa varten.

Kaikki sairastuneet henkilöt tulisi testata heti oireiden alkamisen jälkeen, jotta lääkitys voidaan aloittaa riittävän ajoissa. Suomessa on rajallinen määrä lääkkeitä influenssavirukselle ja näitä tulisi määrätä vain sikainfluenssaan sairastuneille.

Ilman tehokasta testausta lääkkeitä riittää vain riskiryhmille. -Tarjolla oleva testauskapasiteetti tulisi nyt ottaa hyötykäyttöön, jotta kaikkien sairastuneiden lääkitys voidaan varmistaa, sanoo johtaja Janne Koskinen ArcDia Group:sta.

-Lääkitsemättä jättäminen voi olla yksilön kannalta eettisesti arveluttavaa, Koskinen jatkaa.

ArcDia Group:n testi on kehitetty yhteistyössä Turun korkeakoulujen, Turun yliopistollisen keskussairaalan ja THL:n laboratorioiden kanssa. Testi on ollut koekäytössä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa talven 2009 influenssaepidemian aikana.

Arc(tic) Dia(gnostics) Group on bioteknologian alan R&D-yhtiö, joka kehittää diagnostiikkajärjestelmiä ja uusien biomolekyylien tunnistusmenetelmiä. ArcDialla on yli 15 kansainvälistä patenttia. Yrityksessä työskentelee kemistejä, biokemistejä, fyysikoita ja lääketieteen tutkijoita. ArcDialla on oma myyntiyhtiö ArcDia International Ltd. Yritys perustettiin 1993 Turun Teknologiakeskukseen. ArcDian ”isä” ja sen nykyinen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja on FT, professori Erkki Soini, joka oli muun muassa neljännesvuosisadan tutkimusjohtajana ja varapresidenttinä Wallac Oy:ssä (nykyisin Perkin Elmer Life Sciences Wallac). Soini kehitti Wallacissa muun muassa bioanalytiikan mullistaneen soluperäisten ainesosien analyyseihin soveltuvan nestetuikelaskurin, joka muunsi biomolekyylien radioaktiivisuuden määrällisesti mitattavissa olevaksi valoksi.