1250097978_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hakamaat ja metsälaitumet ovat arvokkaita perinnebiotooppeja. Kuva: Sari Poutiainen & sll.fi.

Perinnemaisemien hoito aiempaa aktiivisempaa – kiinnostus talkoisiin on säilynyt

Lokalahdella ensi viikon keskiviikkona (19.8. klo 17.30 alkaen) järjestettävä uhanalaisen laukkaneilikan hoitotalkoot Hermansaaren niityllä ja Kankareenhaan kedolla on yksi kesän viimeisimistä. Lisätietoa talkoista saa Uudenkaupungin Ympäristöyhdistys ry:n puheenjohtajaltalta Pirjo Rinteeltä (040 565 8834 tai pirjo.i.rinne(at)uusikaupunki.fi).

UU 12.8.2009 - Suomen luonnonsuojeluliitto kunnostaa tänä vuonna uhanalaisimpia luontotyyppejämme, perinnebiotooppeja, lähes 50 paikkakunnalla. Hoitokohteiden määrä on kasvussa ja myös yritysmaailma, esimerkiksi VR, on aktivoitunut tukemaan kulttuuriluonnon suojelua. Elokuu on hyvää perinnemaisemien hoitoaikaa.

Myös Lounais-Suomen ympäristökeskuksen tänä vuonna valmistuneen kartoituksen perusteella perinnemaisemia hoidetaan aiempaa aktiivisemmin. Suomen arvioidusta perinnemaisemien kokonaisalasta, joka on 40.000 hehtaaria, on säännöllisessä hoidossa nyt noin 30.000 hehtaaria.

Suomen luonnonsuojeluliiton perinnemaisemahankkeen koordinaattori Katja Torkko on havainnut, että ihmisten kiinnostus talkoisiin on säilynyt. -Monelle hoitotyöhön vapaaehtoisesti osallistuvalle on tärkeää, paitsi auttaa uhanalaisia lajeja säilymään, myös nauttia palkitsevasta työstä kauniissa maisemassa, Torkko toteaa.

Perinnebiotoopit eivät säily ilman oikeanlaista jatkuvaa hoitoa. Hoito mukailee entisaikojen menetelmiä: niityt niitetään ja heinä korjataan pois. Näin lisätään valon määrää ja vähennetään maaperän ravinteita, jolloin niukkaravinteisessa maaperässä selviävät niitty- ja ketokasvit saavat paremmat edellytykset selviytyä kasvien välisessä kilpailussa.

Yritysmaailman aktivoitumisesta on hyvänä esimerkkinä VR, joka jo toista vuotta on aktiivisesti tukemassa perinnemaisemien hoitoa. Maisemanhoitotyöt ovat näkyvin ja tärkein osa Suomen luonnonsuojeluliiton ja VR:n yhteisessä perinnemaisemien hoitohankkeessa Matkalla maisemaan – luonnollisesti.

Perinnebiotoopit ovat perinteisen maatalouden muovaamia niittyjä ja laitumia, joille on vuosisataisen hoidon myötä kehittynyt omaleimainen ja rikas eliölajisto. Esimerkiksi perhosmaailma on usein huomattavan rikas. Maankäytön muutokset viidenkymmenen viime vuoden aikana ovat hävittäneet yli 90 prosenttia perinnebiotoopeistamme. Samalla uhkaa tuhoutua elinympäristö suurelta joukolta eliölajeja sekä kadota elävä osa kansamme historiaa ja kulttuuria.

Luonnonsuojeluliitolla on tänä vuonna uutena kohteena esimerkiksi Satakunnassa Ahlaisten kirkon keto, joka on osa valtakunnallisesta arvokasta kulttuurimaisema-aluetta. Pohjois- Karjalan Noljakan kedoilla puolestaan on jo pitkä hoitohistoria. Aluetta on hoidettu säännöllisesti talkootyötä 1990-luvun alusta lähtien.

Suomen luonnonsuojeluliiton lisäksi maassamme perinnemaisemia hoitavat muun muassa yksityiset maanviljelijät, WWF, viranomaiset ja monetpaikalliset yhdistykset.