1250188764_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Uuden säätutkan antennia asennetaan Vantaan Kaivokselassa. Kuva: fimr.fi.

Vesi, lumi ja rakeet erottuvat uusilla säätutkilla

UU 13.8.2009 - Ilmatieteen laitos kertoo uusivansa lähivuosina osan kahdeksasta säätutkastaan. Ensimmäinen uusi kaksoispolarisaatiotutka otettiin käyttöön Vantaan Kaivokselassa tänään. Tutkalaite on Vaisala Oyj:n valmistama. Uusi teknologia parantaa muun muassa liikenneturvallisuutta, sillä sateiden havainnointi ja ennustaminen tarkentuvat.

Ilmatieteen laitos on aloittanut säätutkaverkostonsa uusimisen, joka aloitettiin vanhimmasta, Kaivokselassa 15 vuotta sitten käyttöön otetusta tutkasta.

Uuden teknologian ansiosta tutkat pystyvät erottelemaan sateen eri olomuodot, kuten veden, lumen ja rakeet toisistaan. Lisätiedon ansiosta meteorologit voivat havaita ja ennustaa sateiden voimakkuutta entistä tarkemmin. Ilmatieteen laitos odottaa uuden teknologian parantavan myös nykyisen mittausdatan laatua, sillä tutkakuvista saadaan entistä paremmin erotelluksi sadekaikuja häiritsevät linnut ja hyönteiset. Ilmakehätutkijat puolestaan saavat uutta tietoa pilvifysiikasta.

-Säätutkien tuottama tieto on nyky-yhteiskunnan toimivuudelle elintärkeää. Uudet polarisaatiotutkat antavat huomattavasti nykyistä tarkempaa tietoa sateesta ja sen olomuodoista muun muassa tie- ja lentoliikenteelle, toteaa Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Elena Saltikoff.

Ilmatieteen laitos tuottaa säätutkakuvia julkiseen ja asiakkaiden käyttöön. Tutkakuvat ovat tulleet tutuiksi esimerkiksi television säätiedotusten yhteydessä. Yksi tutka kartoittaa sadealueet noin 250 kilometrin säteellä tutkan ympäriltä. Yleisölle välitettävät koko Suomen alueen tutkakuvat on rakennettu usean kuvan yhdistelmästä, sillä se antaa parhaan kuvan sadetilanteesta.

Vantaan Kaivokselan tutkan laitteisto on uusittu kesäkuussa. Seuraavaksi uusimisvuorossa on Kouvolassa sijaitseva tutka, jonka uusiminen aloitetaan syyskuussa. Kaikki tutkat toimittaa Vaisala Oyj ja ne ovat säätukien kolmatta sukupolvea eli juuri kaksoispolarisaatiotutkia, joissa tutkan antenni lähettää vaaka- ja pystysuuntiin polarisoituja mikroaaltopulsseja. Näiden pulssien avulla saadaan tietoa mitattavan kohteen muodosta. Kohteen muodon avulla mittauskohteen olomuoto voidaan laskea. Myös sateen voimakkuus voidaan mitata vaaka- ja pystysuuntaisten pulssien avulla perinteistä tutkaa tarkemmin.

Vaisala aloitti kaksoispolarisaatiotutkan kehittämisen 2000-luvun alussa yhteistyössä muun muassa Helsingin ja Coloradon yliopistojen kanssa. Myös Ilmatieteen laitos on ollut mukana kehitystyössä. Vuonna 2007 uuden sukupolven tutkat tulivat osaksi Vaisalan tuotetarjontaa. Markkinoiden avautumista vauhditti Sigmet-yrityskauppa Yhdysvalloissa, jonka myötä Vaisala sai käyttöönsä maailman johtavaa osaamista säätutkien signaaliprosessoreista ja sovellusohjelmistoista. Tähän mennessä Vaisalan tutkia on tilattu yhdeksään eri maahan.

Ilmatieteen laitos on Uudessakaupungissa syntyneen Johan Jacob Nervanderin (1805-1848) perustaman magneettinen observatorion jälkeläinen. Laitos aloitti toimintansa vuonna 1938 Helsingin Kaisaniemessä, josta Helsingin seudun toimintayksiköt muuttivat neljä vuotta sitten Kumpulan yliopistokampukselle uuteen toimitaloon Dynamicumiin.