Uusikaupunki hakee valtiolta kriisirahaa 1,5 miljoonaa euroa

UU 14.8.2009 – Uusikaupunki aikoo olla mukana jakamassa valtion harkinnanvaraista kunnille tarkoitettua 15 miljoonan euron avustuspottia. Rahoitusavustus ohjataan kunnille, jotka ovat poikkeuksellisten tai tilapäisten kuntatalouden vaikeuksien vuoksi on lisätyn valtionavun tarpeessa. Valtion päätökseen avustuksen myöntämisestä vaikuttavat paikalliset eritysolosuhteet ja kunnan tekemä konkreettinen suunnitelma taloutensa tasapainottamisesta.

Uudenkaupunki perustelee rahantarvettaan muun muassa taloudellisella taantumalla ja verotulojen jäämisellä alle arvioidun. Verotulojen vähenemiseen vaikuttaa myös asukasmäärän jatkuva väheneminen ja työssäkäyvien määrän lasku. Kaupungille kuuluvien palvelujen tarve sensijaan kasvaa väen ikärakenteen muutoksen takia, sosiaali- ja terveystoimen palvelujen osalta muuta maata nopeammin. Tulevaisuus on yhtä ”epäedullinen” ja synkkä, lasten määrä on sekin merkittävästi alle maan keskiarvon.

Uudellakaupungilla on toimenpideohjelma talouden tasapainottamiseksi, sillä pyritään tasapainoon viimeistään vuonna kahden vuoden kuluttua. Kaupunki joutuu kuitenkin säästöjen lisäksi päättämään syksyn aikana veroprosenttien korotuksista.

Kaupunginhallitus hakee tälle vuodelle valtion rahoitusavustusta 1,5 miljoonaa euroa.