1250408758_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Suomalainen malli suojametsästyksestä eli ”oman käden direktiivi” on ollut käytössä jo muutaman vuoden ajan. Merimetson pesiä tuhottiin tänä vuonna noin 2700 eli noin 17 prosenttia koko pesämäärästä. Kannasta yli 70 prosenttia pesii suojelualueilla. Yhdyskuntia oli 48 ja niistä tuhottiin kolmannes. Kuva: Riku Lumiaro & fimr.fi.

EU aikoo sallia merimetson suojametsästyksen

UU 16.8.2009 – EU:n komissio on tekemässä muutosta merimetson rauhoituspykälään. Muutos sallisi merimetson niin sanotun suojametsästyksen eli metsästyksen silloin kun lintu on aiheuttanut merkittävää vahinkoa. Asiasta kertoo tänään Helsingin Sanomat.

Ahvenanmaan itsehallinto on sallinut merimetson suojametsästyksen heinäkuun alusta tammikuun loppuun. Maakuntahallinto myöntää metsästyluvan silloin kun merimetson katsotaan aiheuttaneen vahinkoja kalastukselle tai vesi- ja metsäalueelle, sekä silloin kun on ilmisten terveys tai turvallisuus on uhattuna, tai kun kasvillisuutta tai elämistöä halutaan suojella. Metsästäjien velvollisuus on ilmoittaa ammutuista merimetsoista ilman viivytystä puhelimitse maakuntahallitukselle.

EU:n komissio valmistelee ohjeet lintudirektiivin (artiklan 9) suojametsästyspykälästä. Lintudirektiivi ei siis muutu, mutta sen tulkintaohje tarkentaa, mikä ”on merkittävä vahinko, jonka perusteella merimetsoa voi metsästää”.

-Verrattuna 6–7 vuoden takaiseen tilanteeseen ongelmat ovat kärjistyneet. Merimetson suojelu räjäytti aiemmin lähes sukupuutossa olleen kannan elpymisen menestystarinaksi, komission ympäristöasiantuntija Paolo Paixão kertoo Helsingin Sanomille.

Paixão sano suojametsästyksen tarkoittavan ”lintujen pelottelua tai metsästämistä tai munien hävittämistä”. Joissakin maissa jo aloitetun suojametsästyksen peruste on ollut lähinnä ammattikalastajien painostus. Metsästystä halutaan harjoittaa Ahvenanmaan lisäksi Suomessa, Saksassa, Ranskassa, Tsekissä, Itävallassa ja Unkarissa.

Lintujensuojelujärjestöt ja -asiantuntijat eivät usko merimetson metsästyksellä olevan merkittävää vaikutusta kantojen kokoon tai lisääntymisdynamiikkaan.

Suomen ympäristökeskuksen merimetsoasiantuntija Timo Asanti sanoo Helsingin Sanomissa merimetson olevan suojametsästyksen ennakkotapaus. Asanti veikkaa vastaavaa lievennystä pikapuoliin myös valkoposkihanhen ja harmaahaikaran suojeluun.

Suomalainen malli suojametsästyksestä eli ”oman käden direktiivi” on ollut käytössä jo muutaman vuoden ajan. Merimetson pesiä tuhottiin tänä vuonna noin 2700 eli noin 17 prosenttia koko pesämäärästä. Kannasta yli 70 prosenttia pesii suojelualueilla. Yhdyskuntia oli 48 ja niistä tuhottiin kolmannes.