1250505347_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Yhdyskuntajätelietteen kuljetus Uudenkaupungin Munaistenmetsän kaatopaikalle loppuu vuoden lopussa. Lounais-Suomen ympäristökeskus edellyttää kaatopaikalta sitä, että se ei roskaa ympäristöään nykyisellä tavalla.

Uudenkaupungin kuntaliikelaitos sai tarpeekseen yhdyskuntajätelietteen kompostoinnista kaatopaikalla

Yhdyskuntajäteliete kuljetetaan ensi vuonna kompostoitavaksi muualle, esimerkiksi jätelaitokselle, joka tekee sen huolellisesti ja määräysten mukaan.

UU 17.8.2009 / Olli Haapala - Vakka-Suomen Vesi liikelaitos aikoo lopettaa Häpönniemen jätevedenpuhdistamolta tulevan yhdyskuntajätelietteen kuljettamisen ja kompostoinnin Munaistenmetsän kaatopaikalla.

Kuljetus ja kompostointi on kilpailutettu kesäkuussa ja toiminta siirretty heinäkuun alusta Ilpo Mattilan Maansiirto Ky:ltä Kuljetusliike A. ja J. Lehtonen Oy:lle. Mattilan Maansiirto kuljetti ja kompostoi jätelietteen viime vuoden alusta tämän vuoden maaliskuun loppuun asti. Sopimusta jatkettiin huhtikuussa kesäkuun loppuun asti ilman erillistä kilpailutusta.

Kuljetus tehdään kaupungin omistamalla kalustolla ja jätelietettä menee kaatopaikalle päivittäin noin 25 kuutiometriä.

Tarkastus paljasti laiminlyönnit

Lounais-Suomen ympäristökeskus teki alueella tarkastuskäynnin kesäkuun lopussa. Tarkastuksessa havaitttiin useita puutteita ja laiminlyöntejä kaatopaikan hoidossa, muun muassa juuri jätelietteen kompostoinnissa. Ympäristökeskus kehotti kompostoinnista vastaavaa Uudenkaupungin Vesi liikelaitosta (Vakka-Suomen Vesi liikelaitosta) ja kaatopaikasta vastaavaa rakennusinsinööri Reino Pöyhöstä noudattamaan kompostoinnissa huolellisuutta, joka nyt oli laiminlyöty. Pöyhönen on myös teknisen lautakunnan esittelijä.

Kompostoinnissa käytetyn hakkeen ja risujen joukossa oli muun muassa puunrankoja eikä kompostiaumoja ollut käsitelty säännöllisesti. Kompostointialueen ja kompostin valumavesien todettiin menevän pääosin läheiseen ojaan eikä pumppaamolle, kuten oli tarkoitus. Kompostin lämpötilaa ei ollut mitattu aikaisemman jätteen kuljettajan ja kompostoijan aikana. Lietettä tuotiin kompostoitavaksi myös talvella, mutta sille ei ollut olemassa välivarastoa. Kompostin lopputuotetta käytettiin kaatopaikan pintamaisemointiin, mikä sekään ei ole kaatopaikan ympäristöluvan mukaista. Tarkastuksessa todettiin edelleen, että kaatopaikalla käytettiin peittoaineena lievästi pilaantumutta maata.

1250688291_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Jätelietteestä saatua kompostia on käytetty peiteaineena ja itse kompostointi on ollut aika ajoin varsin huolimatonta.

Myöskään kompostoinnin kehittämisestä ympäristökeskukselle toimitettuja suunnitelmia ei ollut toteutettu, vaan kompostointi oli päätetty lopettaa kokonaan.

Lounais-Suomen ympäristökeskus huomautti kaatopaikasta vastuussa olevia myös siitä, että kaatopaikka roskaa ympäristöään merkittävästi. Ympäristökeskus vaatiikin selvitystä toimenpiteistä roskaantumisen estämiseksi ja edellyttää, että kaatopaikkaa peitetään tarvittaessa päivittäin.

Uudenkaupungin Vesi liikelaitoksen ja rakennusinsinööri Pöyhösen tulee toimittaa selvitys toimenpiteistä Lounais-Suomen ympäritökeskukselle elokuun loppuun mennessä.

Kaatopaikasta vastuussa oli alunperin Uudenkaupungin Vesi, mutta kaatopaikka-asioita käsitellään nyt Vakka-Suomen Vesi liikelaitoksen johtokunnassa. Molemmilla liikelaitoksia johtaa Uudenkaupungin vesihuoltopäällikkö Kyösti Hallikainen.

Uusi kuivain, jäteliete muualle

Jätevedenpuhdistamoon asennetaan syksyllä uusi kuivainlaite, joka nostaa jätteen kuiva-ainepitoisuuden sellaiseksi, että jäteliete on kuljetettavissa muualle, todennäköisesti Köyliön Hallavaaran jäteasemalle, jossa löytyy asianmukainen kompostointimenetelmä ja -järjestelmä.

Kompostoinnin korvaavia vaihtoehtoja on siis kartoitettu, mutta Vakka-Suomen Vesi liikelaitoksen johtokunnan esityslistan (19.8.) mukaan ”lyhyellä tähtäimellä ainoaksi vaihtoehdoksi jää kuljettaa liete kokonaistaloudellisesti edullisimpaan paikkaan”.

Sadan kilometrin ”säteellä on muutama alan toimija, joilla on resurssit vastaanottaa Häpönniemessä muodostuva liete. Pitemmän kuljetusmatkan edellyttämä tehokkaampi kuivauslaite on jo hankittu”. Laitetta asennetaan parhaillaan. Nykyisen kuivaimen kapasiteetti ei riitä kasvaneen kuormituksen takia ja siksi kaatopaikalle kuljetettavan lietteen kuiva-ainepitoisuutta on jouduttu tinkimään reilusti alle viidesosaan. Uuden laitteen hankintahinta on noin 110.000 euroa. Myös kuljetuskustannukset lisääntyvät, kun kaatopaikalle on jouduttu kuljettamaan ”laimeampaa” jätevesilietettä.

Ylihuomenna Laitilan kaupungintalolla kokoontuva Vakka-Suomen Veden johtokunta aikoo siis lopettaa puhdistamolietteen kompostoinnin Munaistenmetsän kaatopaikalla vuoden loppuun mennessä. Liikelaitoksen johtaja kilpailuttaa jätelietteen vastaanottajan ja kuljetuksen vastaanottajalle.

Ukin Uutiset kirjoitti kaatopaikan ongelmista jo huhtikuussa.