1250602181_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Dollari- ja eurosetelit ovat usein "huumerahaa", joissa on kokaiinin jäämiä sen käytön jäljiltä.

Lomalta palaavalla usein mukana kokaiinia – lompakossa!

UU 18.8.2009 / Olli Haapala – Massachusettsin yliopiston (Dartmouth) biokemian professori Yuegang Zuo kertoi sunnuntaina Yhdysvaltojen kemistiseuran koukouksessa (National Meeting of the American Chemical Society), että lähes kaikissa paperirahoissa on jäämiä kokaiinista. Tutkijat analysoivat seteleitä yli 30 kaupungista Yhdysvalloissa, Kanadassa, Brasiliassa, Kiinassa ja Japanissa. Tutkimus on toistaiseksi laajin lajissaan.

Kokaiinijäämiä löydettiin noin 90 prosentissa dollarin seteleistä. Kokaiinin käytössä aine tarttuu seteliin vedettäessä sitä sieraimiin rullalle käärityn setelin läpi. Kokaiinisetelit voivat saastuttaa puhtaita seteleitä myös pankissa. Kokaiiniseteleiden määrä vaihtelee, eniten niitä oli itärannikolla Bostonissa ja Baltimoressa, ja vähiten keskilännessä muun muassa mormonialueilla Utahissa. Seteleissä olevista kokaiinijäämistä on hyötyä myös huumetutkijoille ja huumekaupan tutkijoille.

Tutkimuksessa oli mukana olleista 27 kanadalaisesta setelistä (useimmat Torontosta) 23:ssa oli jäämiä kokaiinista. Aineen määrä oli 2,4-2,53 mikrogrammaan, joka vastaa noin sataa hiekanjyvää. Määrä yhdessä setelissä on kuitenkin niin pieni, ettei se löydy huumetestissä. Seteli on myös terveyden kannalta ongelmaton.

Määrällisesti tulokset olivat vastaavia tutkituissa 234 dollarin setelissä, joista 90 prosentissa oli kokaiinijäämiä. Tutkituista 112 kiinalaisesta setelistä vain viidessä ja 16 japanilaisesta setelistä kahdesta löydettiin kokaiinijäämiä.

Myös euroseteleistä löytyy kokaiinipositiivisia rahoja. Eniten ja jopa ennätyksellisen paljon kokaiinijäämiä löydettiin sattumanvaraisesti valituista espanjalaisista euroseteleistä. Valencian yliopiston tutkijat kertoivat viime vuonna varsin kovista kokaiinijäämistä, keskimäärin noin 155 mikrogramaa. Suurin löydetty kokaiinimäärä yhdessä setelissä oli 889 mikrogrammaa. Suurin Yhdysvalloissa mitattu kokaiinijäämä on ollut 1300 mikrogrammaa.

Valencian yliopiston tutkijoiden käytössä on uusin analyysimenetelmä, jolla kokaiinijäämiä on löydetty lähes kaikista liikkeellä olevista seteleistä. -Kontaminaatio tapahtuu pankkien rahanlaskukoneissa, uskovat valencialaistutkijat. He ovat tutkineet myös saksalaisia euroseteleitä: kokaiinijäämiä löytyy, mutta yleensä ne ovat noin viisi kertaa pienempiä kuin espanjalaisrahoissa.

Euroopassa vähiten kokaiinirahoja on löydetty Sveitsistä, vain noin 6 prosenttia. Sen sijaan Dublinin alueella tehdyssä laittomien lääkkeiden ja huumeiden käytön tutkimuksen yhteydessä havaittiin kaikissa yleisesti liikkeellä olevissa (5, 10, 20 ja 50 euroa) seteleissä olevia kokaiinijäämiä. Jäämien perusteella käytetyin kokaiini-imuke tehtiin 20 tai 50 euron setelistä. Eurosetelin puuvillarakenne absorboi kemiallisia aineita helposti. Dublinissa löydettiin 45 setelin otoksen joukosta kolme, jossa oli jäämiä myös heroiinista.