1250664288_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Neapo Oy:n teräskennolinjan alkupää. Nähtäväksi jää, päätyvätkö tältä linjalta lähtevät teräskennot joskus ekokaupunginosaan Kiinaan.

Uusikaupunkilainen Neapo Oy mukana ekorakentamisen Kiina-projektissa

Rakennussuunnittelijat ja rakentajat kääntävät nyt laajemminkin katseen Kiinaan, sillä Kiina aikoo siirtää 15 vuoden kuluessa maaseudulta kaupunkeihin 400 miljoona asukastaan.

UU 19.8.2009 – Turun kauppakamari on johtamassa hanketta, jossa ekologista rakentamista ollaan viemässä Kiinaan. Asiasta kertoi ensimmäisenä tänään Ylen Uutiset. Kiinan Tianjiniin aiotaan takentaa ekokaupunginosa, johon tulisi myös suomalainen kelluva ekokortteli.

Ylen Uutiset kertoo mukana hankkeessa olevan noin kymmenen yritystä Lounais-Suomesta. Uusikaupunkilaisen teräskennoja valmistavan Neapo Oy:n toimitusjohtaja Olli Vuola sanoo että hanke ”antaisi mahdollisuuden esitellä suomalaista osaamista ja tukisi samalla Neapon laajentumisajatuksia”.

Turun Kauppakamarin hankkeen kustannusarvio on noin 100.000 euroa. Hanke on vailla rahaa, jota aiotaan hakea pikavauhtia työ- ja elinkeinoministeriöstä. Ekokortteli esiteltäisiin lokakuussa Tianjinissa, jossa pidetään ekokaupunkirakentamisen messut. Turkulainen valtuuskunta kävi keväällä 10 miljoonan asukkaan Tijianissa, joka on Porjois-Kiinan merkittävin satama.

Rakentamisen ekotietotaito lännestä

Kiinan suunnitelmissa kehittää rakennuslainsäädäntöään oikukkaat luonnonolosuhteet ja ympäristövaatimukset huomioivaksi. Päämäärään aiotaan päästä myös ostamalla rakentamisen ekotietotaitoa ja ekorakentamista lännestä.

Suomalaiset ovat mukana näissä hankkeissä varsin laajasti. Muun muassa Rakennusliike SRV on kertonut neuvottelevansa kahdesta Kiinaan rakennettavasta digitaalisesta Porin kokoisesta ekokaupungista. Toinen noin 100.000 asukkaan kaupungista on Gongqing Jiangzin ja toinen Danyang Jiangsun maakunnassa.

Rakentaminen tapahtuisi suomalais-kiinalaisen yhteisyrityksen toimesta, ja se aloitettaisiin mahdollisesti jo ensi vuonna. Hanketta on valmisteltu Suomessa viisi vuotta ja se aiotaan toteuttaa noin viidessä vuodessa. Hankkeen toteuttaja Digiecocity Oy allekirjoitti huhtikuussa Kiinassa ensimmäiset sopimukset kahdesta ekokaupungista ja suomalaisesta suunnittelu-, rakentamis-, tuote- ja teknologiaviennistä.

Digiecocity on yrityskonsortio, jossa on mukana suomalaisia ja pohjoismaisia yrityksiä kaupunkisuunnittelu-, ICT-, ympäristö-, energia- ja rakennusteollisuuden alalta.