1250682108_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kun maailman suurin matkustaja-alus M/S Oasis of the Seas lähtee STX Europen Turun Pernon telakalta, telakalla ei vähään aikaan rakenneta vastaavan kokoisia aluksia.

Meriklusteria uhkaa jättityöttömyys

UU 19.8.2009 – Meriteollisuudessa ja sille alihankintaa tekevissä yrityksissä koetaan valtavat irtisanomiset ja lomautukset, ellei telakoille saada nopeasti töitä. Näin uskoo Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto. Hän arvioi, että meriklusterissa voi vuoden kuluttua olla yli 15.000 työtöntä. Syynä tilanteeseen on kysynnän täydellinen romahtaminen laivanrakennuksessa.

Suomalaiset ovat alan huippuosaajia ja myös markkinajohtajia suurten matkustaja-alusten valmistamisessa. Telakkamme ovat kilpailukykyisiä ja terveitä, mutta ne täytyy saada pysymään hengissä kunnes tilanne palaa normaaliksi. Aallon mukaan tulevana talvena ratkeaa suomalaisen laivanrakennuksen tulevaisuus.

-Odotamme valtiolta nyt pikaisia toimia, joiden avulla Suomen telakkateollisuus voisi kitkutella pahimman yli. On täysin mahdollista, että vuoden päästä enää puolet Euroopan telakoista on elossa.

Aalto toivoo valtion nyt aikaistavan hankintoja, jotka joka tapauksessa on tehtävä. Esimerkiksi jäänmurtokalustoa olisi vahvistettava jäänmurtaja Voiman lähestyessä elinkaarensa loppua. Aalto patistelee hallitusta kiirehtimään pitkän jäänmurtosopimuksen tekemistä. Sopimus tukisi Pohjois-Suomen kaivoshankkeita, kun malmikuljetukset Pohjanlahdella turvattaisiin myös kovana talvena.

-Jäänmurto ja öljyntorjunta on pidettävä tiukasti suomalaisissa käsissä. Niiden joutuminen ulkomaalaisten käsiin on liian suuri riski myös huoltovarmuuden kannalta, Aalto sanoo.

STX Europen Suomen telakoilta ei ole tilattu yhtään alusta. Turussa on tekeillä kaksi alusta ja Raumalla kolme. STX Europella on Suomessa 4.000 työntekijää, joista 900 terästuotannossa. Alihankintaverkoston työntekijämäärä nousee yli 15.000 henkilön.

Lähiakoina selviää, missä määrin ja millaisin tukimuodoin valtio lähtee tukemaan kotimaista telakkateollisuutta. Varsinais-Suomessa äskettäin vieraillut elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk) ei paljoa lupaillut, sen sentään, ettei Suomi lähde Espanjan tavoin suojelemaan telakoitaan. Pekkarinen piti myös julkisia tilauksia telakoille kuitenkin varsin vähämerkityksellisinä.