1250686889_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Aikanaan peltoja kaskenneet eivät aavistaneet, että tulevaisuudessa pelloilla kasvava viljasato tullaan polttamaan ihmisen ja eläinten ravinnon sijasta energiaksi ja liikennepolttoaineeksi.

Viljaa palaa jo voimalaitoksissa – viljelijöiden keskusjärjestö tukee halvan viljan polttamista

Osa maataloustuesta tuloutuu näin välillisesti energiayhtiöille.

UU 19.8.2009 – Ennätysmäisen viljasadon ja viljan alhaisen tuottajahinnan seurauksena viljelijät ovat myyneet satoaan voimalaitoksille. Satakunnan Kansan mukaan Vatajankosken Sähkö Oy:n Kankaanpään voimalaitos polttaa viljaa jo täyttä päätä. Kysymys on kuitenkin toistaiseksi ylivuotisesta viljasta, lähinnä kaurasta ja ohrasta, mutta viljelijät ovat jo tarjonneet pellolla olevaa vielä puimatonta viljaa.

Vatajankosken Sähkö maksaa viljan energiasisällöstä kuten puuhakkeesta, noin 15 euroa megawattitunnilta, eli 60–70 euroa viljatonnilta. Viljan sisäänostajat tarjoavat samansuuruisia hintoja.

Monet varastot ovat täynnä ylivuotista viljaa, joka ei mene kaupaksi. Uusi lähes ennätyssuuri sato odottaa pelloilla. Rehuviljan myynti elintarvikeketjuille on kannattamatonta, sillä viljasta maksetaan energiana enemmän.

Myös MTK on ilmaissut kantansa: ”Koska kaikki paikat ovat täynnä viljaa, on pakko kannattaa sen polttamista", myöntää MTK:n toinen puheenjohtaja Juha Marttila Satakunnan Kansalle.

Viljelijöiden keskusjärjestö teettää Prizztech Oy:llä selvityksen lämpö- ja voimalaitoksista, jotka ottavat viljaa vastaan.

Prizztech Oy tarjoaa elinkeinoelämän toimintaedellytysten ja kilpailukyvyn parantamiseen tähtääviä palveluita. Sen suurimmat omistajat ovat Porin kaupunki, DNA Oy, Pohjola-yhtiöt ja Satakunnan sairaanhoitopiiri.

-Tässä tilanteessa on turhaa polttaa kivihiiltä, kommentoi Marttila Satakunnan Kansalle. Hän haluaa ja ”vaatii myös viljan hyödyntämistä etanoliksi” ja viittaa pari vuotta vuotta sitten haudattuun hankkeeseen viljaetanolitehtaasta. MTK:n mukaan Suomen ei ”pidä jäädä odottamaan toisen sukupolven menetelmiä” uusiutuvan energian tuotannossa.