1250766508_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

OP-Pohjola ennustaa globaalin taantuman hellittävän, Suomi elpyy jälkijunassa

Bruttokansantuote putoaa tänä vuonna 7 prosenttia. Kotitalouksien kulutusmenot supistuvat sekä tänä että ensi vuonna.

UU 20.8.2009 - Suomen suurin finanssiryhmä OP Pohjola ennustaa maailmantalouden taantuman syvimmän vaiheen olevan väistymässä. Elpyminen tulee kuitenkin olemaan hidasta ja talouskasvu pysyy heikkona pitkään. Yhdysvalloissa kasvu on käynnistymässä, mutta kotitalouksien kulutus on edelleen heikkoa ja työttömyys on kivunnut jo lähelle 10 prosenttia. Myös euroalueella ja Japanissa taantuman pohja on jo käsillä, ja Kiinassa voimakas elvytys on nostanut maan ensimmäisenä ylös taantumasta.

Suomessa pudotus jatkuu hitaampana. Talous supistui alkuvuonna poikkeuksellisen voimakkaasti. Loppuvuonna pudotuksen odotetaan selvästi hidastuvan, mutta BKT:n ennustetaan supistuvan tänä vuonna 7,0 prosenttia. Ensi vuonna talous vakautuu ja alkaa hitaasti elpyä, mutta koko vuoden tuotannon kasvun ennustetaan jäävän prosentin verran miinukselle.

Suomen ulkomaankauppa supistuu tänä vuonna voimakkaasti. Kansainvälisen talouden elpymisen merkit eivät vielä näy Suomen investointitavaroihin painottuvassa viennissä. Teollisuustuotanto on useissa maissa supistunut viidenneksellä ja kapasiteettia on vapaana runsaasti. Investointitavaroiden kysyntä pysyy maailmalla heikkona, eikä viennistä siten ole odotettavissa merkittävää vetoapua vielä ensi vuonnakaan.

Nopeasti heikkenevä työllisyys ja kasvava tuloepävarmuus heijastuvat varovaisuutena kuluttajien käyttäytymiseen. Kotitalouksien kulutusmenot supistuvat sekä tänä että ensi vuonna. Työttömyys kasvaa nopeasti, ja työttömyysaste nousee ensi vuonna 10,5 prosenttiin. Kuluttajahintojen nousu jää erittäin vähäiseksi; tänä vuonna inflaatio painuu nollaan ja jää ensi vuonna hieman alle 1 prosenttiin.