1250840071_img-d41d8cd98f00b204e9800998e Uudenkaupungin RV 

Metallialalle maltillinen työehtosopimus

UU 21.8.2009 - Metallityöväen liitto ja Teknologiateollisuus ovat päässeet neuvottelutulokseen työehtosopimuksesta. Uusi kolmivuotinen sopimus tulee voimaan lokakuun alussa. Palkkojen korotus on 0,5 prosenttia. Korotus tehdään yritys- tai työpaikkakohtaisesti, mutta siitä voidaan sopia myös samansuuruisena yleiskorotuksena. Korotukset tulevat voimaan viimeistään marraskuun alussa tai lähinnä suraavan palkanmaksukauden alusta.

Paikalliseen sopimiseen on aikaa pari kuukautta. Ellei korotuksista päästä paikallisesti sopimukseen, palkkoja korotetaan joulukuun alussa 0,5 prosentin yleiskorotuksella.

Jos yrityksen taloudellinen tilanne, tilauskanta tai työllisyys on poikkeuksellisen heikko, on yrityksessä mahdollisuus sopia, ettei korotusta makseta, tai että se siirretään myöhempään ajankohtaan.

Ensi ja seuraavan vuoden lokakuun palkantarkistuksista neuvotellaan kunkin vuoden huhti-toukokuussa. Neuvottelujen perusteena ovat arviot sopimuksen tavoitteiden toteutumisesta sekä talouden ja työllisyyden näkymistä.

Työehtosopimukseen tehtiin myös tekstimuutoksia. Ne koskevat muun muassa työaikaa, neuvottelukäytäntöjä ja luottamusmiehen roolia ja aseman vahvistamista.

-Ratkaisulla halutaan turvata jäsenten ostovoima sekä tukea työpaikkojen säilymistä taantumassa. Olimme nyt valmiit maltillisiin palkankorotuksiin, koska kolmivuotiseen sopimukseen sisältyvät vuosittaiset neuvottelut palkoista mahdollistavat kulloisenkin neuvotteluhetken talous- ja työllisyystilanteen huomioon ottamisen. Kolmivuotinen sopimuskausi myös vakauttaa työmarkkinoita, Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto toteaa.

Metalliliiton jäsenistä 30.000 lomautettuna tai irtisanottu


Sopimusneuvottelut on käyty poikkeuksellisen syvän kansainvälisen taloustaantuman ja kysyntäkriisin oloissa. Maailmantalous supistuu tänä vuonna. Suomessa bruttokansantuote supistuu eri arvioiden mukaan 5-7 prosenttia. Teknologiateollisuuden liikevaihdon arvioidaan jäävän kuluvana vuonna jopa 25-30 prosenttia alle viimevuoden tason ja supistunut kysyntä kiristää kansainvälistä kilpailua tilauksista.

Neuvottelujen yhteydessä on selvitetty myös valtiovallan mahdollisuuksia tukea ratkaisua määräaikaisilla, lähinnä työttömyysturvaan, lomautukseen ja koulutukseen liittyvillä muutoksilla.

-Jotta yhteisesti asetetut tavoitteet saavutettaisiin, on tärkeää, että hallitus toteuttaa esitetyt määräaikaiset muutokset nopeasti, sanoo Aalto. Hän sanoo että nyt tehtyä ratkaisua täytyy tarkastella myös talouden näkökulmasta.

Neuvottelutulos koskee Metalliliiton sopimusaloista myös malmikaivoksia. Muilla liiton sopimusaloilla neuvottelut käynnistyvät. Metalliliiton suuren työehtoneuvottelukunnan hyväksymä neuvottelutulos käsitellään Metalliliiton liittovaltuustossa ja liittotoimikunnassa.

Metalliiiton jäsenmäärä oli viime vuoden lopussa 167.308 jäsentä. Liitto solmii työehtosopimuksen kymmenellä toimialalla. Ne ovat teknologiateollisuus, malmikaivokset, auto- ja konekorjaamot, auto- ja konekauppa, jalometalliala, pelti- ja teollisuuseristysala, tietoliikenneala, energia-ala, mekaanisen metsäteollisuuden korjaamot ja puolustusministeriön työpaikat.