1250894207_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Romantiikka malli on suunniteltu Kultakeskuksessa 1970-luvun alussa. Malli on yksi suosituimmista hopeisista ruokailuvälinesarjoista. Sarjaan kuuluu lähes 50 erilaista esinettä. Kuva: Kultakeskus Oy

Romantiikkaa sen olla pitää

Säästökuurilla olevan Uudenkaupungin henkilökunnalle ei kelpaa mikä tahansa pöytähopea

UU 22.8.2009 - Uusikaupunki joutuu perustelemaan henkilökuntalahjojensa tarjouskilpailua markkinaoikeudelle. Kaupunki järjesti lahjatuotteiden – hopeisten aterinsarjojen – hankinnasta tarjouskilpailun toukokuussa. Edullisimman tarjouksen tehnyt helsinkiläinen Hansa Silver Oy halusi oikaisua kaupungin tarjouspyyntöön ja hakee oikeutta itselleen myös markkinatuomioistuimesta. Yritys tarjosi omia tuotemallejaan, joita kaupunki ei halua jakaa henkilökuntalahjoinaan.

Kaupunki hyväksymä edullisin tarjous on 26.560 euroa ja sen teki Kultakello Ky Uudestakaupungista. Hankintapäätöstä ei ole pantu toistaiseksi täytäntöön.

Kysymys on Kultakeskus Oy:n pöytähopean Romantiikka-mallista, johon kuuluvia esineitä on aikaisemmin jaettu henkilökuntalahjoina. Kun kaupunki on jakanut myös niin sanottuja vastaavia tuotteita, henkilökunnan keskuudessa on syntynyt närää niiden sopimattomuudesta Romantiikka-sarjaan kuuluvien pöytähopeiden joukkoon. Kaupungin palveluksessa ollut aviopari on voinut näin saada lahjaksi erityyppisiä pöytähopeita. Kaupunki haluaa pysyä Romantiikka-sarjassa myös muun muassa henkilöstön tasavertaisuuteen vedoten.

Uusikaupunki antaa henkilökunnalleen 20 vuoden palvelusta Romantiikka-sarjan kakkuveitsen ja kakkuhaarukan, salaattiottimet sekä tusinan kahvilusikoita. Puoli tusinaa hopeisia ruokailuveitsiä ja -haarukoita annetaan 30 vuoden sekä puoli tusinaa ruokailulusikoita 40-vuoden palvelusta.

Vuosittain annetaan 20 vuoden palvelusta lahjoja 40-50 henkilölle, 30 vuoden palvelusta 15-20 ja 40 vuoden palvelusta 3-5 henkilölle. Näin 40 vuoden työrupeama tuo pöytään ateriakokonaisuuden kuudelle hengelle. Lahjapakkauksissa on laatta, johon on kaiverrettu Uudenkaupungin vaakuna. Tällä hetkellä 40 prosenttia kaupungin palveluksessa olevista on ollut töissä 20-29 vuotta. Uusikaupunki tilasikin yhteensä 95 kappaletta aterinsarjoja.

Kaupungin henkilökuntaa on muistettu pitkäaikaisesta palvelusta Romantiikka-sarjan aterimilla vuodesta 1997. Päätös on tehty henkilöstöosastossa viranhaltijapäätöksenä.

Kilpailuttaessaan hankintaa kaupunki sai useita tarjouksia, joista edullisimman tarjouksen teki Hansa Silver Oy. Aterinsarjat olivat kuitenkin Robert-sarjaa, ”eivätkä ne voi mitenkään korvata Romantiikka-sarjaa”, sanovat kaupunginjohtaja Kari Koski ja hallintojohtaja Ossi Pelttari kaupungin vastineessa markkinaoikeudelle.

Koski ja Pelttari perustelevat lausuntonsa aterinten tarkoilla kokomittauksilla ja arvioilla niiden koristekuvioiden ja muotoilun erilaisuudesta ja jäljitelmämäisyydestä. Mikäli Robert-aterimet ja Romantiikka-aterimet olisivat patenttioikeudellisia kopioita lääkkeiden tavoin, Robert olisi vastaava tuote, joka olisi hyväksyttävä tarjouskilpailussa, järkeilevät Koski ja Pelttari.

Hansa Silver Oy vaatii Uuttakaupunkia kumoamaan hankintapäätöksen. Vaatimusta perustellaan sillä, että hankintayksikkö on pyytänyt tarjousta yksilöidyistä tuotteista tavalla, mikä on kiistatta hankintalain vastaista. Hansa-Silverin mukaan kaupungin perustelu on subjektiivinen sen suhteen, mikä on laadullisesti, malliltaan ja muilta ominaisuuksiltaan vastaava tuote.

Kaupunginhallitus pohtii aterinongelmaa ensi maanantaina ja hylännee Hansa-Silver Oy:n oikaisuvaatimuksen tarjouskilpailun muuttamisesta. Markkinaoikeus halusi kaupungin vastineen jo viime maanantaiksi.