Kansallispuisto ei estä kalastusta

Kaupunginjohtaja pitää metsähallitusta ”hemmetin salaseurana”

UU 22.8.2009 / Olli Haapala – Tunteet käyvät kuumana vakkasuomalaista kalataloutta ja siihen tehtyjä investointeja puolustavilla. Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Kari Koski sanoo Metsähallituksen salaavan valmisteluja Selkämeren kansallispuistosta laajenemisesta myös Uudenkaupungin ja Vakka-Suomen merialueelle. Asiasta kertoi Uudenkaupungin Sanomat tänään.

Ilmaisu ”hemmetin salaseura” on alunperin Pyhärannan kunnanhallituksen puheenjohtajan Heimo Mäki-Tanilan. Koski on samaa mieltä ja sanoo saaneensa tietää metsähallituksen suunnitelmien nykyvaiheesta ”aivan vahingossa, toista tietä”. Hän viittaa valtion budjetissa olevaan määrärahaan, jolla kansallispuistoa suunnitellaan.

Vakka-Suomen kunnat, Kustavi, Taivassalo ja Uusikaupunki etunenässä, ovat seuranneet omaa kalastuspuistohankettaan ”uhkaavaa” kansallispuistohanketta. Kalastuspuiston puolesta koottu lähetystö jätti torstaina ympäristöministeri Paula Lehtomäelle kirjelmän, jossa huomautetaan kalastuselinkeinon ja sen kehittämisen olevan vaarassa Vakka-Suomessa.

Myös ”tietyt raumalaiset” saavat satikutia kaupunginjohtaja Koskelta. ”Pelkillä Kuuskajaskarin ja Kylmäpihjajan alueilla eivät edellytykset kansallispuiston perustamiseksi täyty. Siksi raumalaiset haluavat lisää merta Vakka-Suomen rannikolta”.

Kalastuspuistohanke aloitettiin jo vuonna 2002, samana vuonna kun kansallispuistohanke oli jo alkumetreillään. Perustettavan Selkämeren kansallispuiston alue ulottuu tällä hetkellä Raumalta Merikarvian Ouraan. Kansallispuistoon liitetään käytännössä vain valtion omistuksessa olevia maita ja Natura 2000 -alueita. Kaupallinen kalanviljely merialueen kansallispuistoissa on kielletty, sen sijaan kalastus on sallittu.

Lounais-Suomen ympäristökeskus halusi äskettäin kuulla Uudenkaupungin kaupungin mielipiteen Seksmiilarin saaristosta luonnonsuojelualueena. Kaupungin hallintopykälien mukaan kaupungin lausunnon antaa ympäristö- ja lupalautakunta.

Uudenkaupungin vastaus ympäristökeskukselle oli jyrkkä ei. Ympäristö- ja lupalautakunta huomautti, että Uusikaupunki on ”useissa lausunnoissaan käsitellyt suunnitellun kansallispuiston toteuttamista ja todennut, että Uusikaupunki vastustaa Selkämeren kansallispuiston perustamista eikä näe mahdollisena kansallispuiston perustamista Uudenkaupungin ja Vakka-Suomen alueelle. Uusikaupunki kehittää aluettaan kalastuspuistona, jossa merialueiden käytön suunnittelulla sovitetaan yhteen erilaiset toiminnot”.