1251129976_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Uudisrakentamisen volyymi-indeksin kolmen viimeisen kuukauden muutos (prosenttia). Kuva: Tilastokeskus.

Rakentaminen väheni liki kolmanneksen huhti-kesäkuussa – eniten väheni liike- ja teollisuusrakentaminen

UU 24.8.2009 - Uudisrakentamisen volyymi supistui Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan huhti-kesäkuussa 27 prosenttia vuotta aiemmasta. Asuinrakentamisen volyymi väheni 30 prosenttia ja muun rakentamisen volyymi 23 prosenttia. Liikerakentamisen volyymi supistui kuluvan vuoden toisella neljänneksellä 36 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Myös toimistorakentamisen ja teollisuusrakentamisen volyymit supistuivat kumpikin yli 30 prosenttia.

Julkisten palvelurakennusten volyymi muista ryhmistä poiketen kasvoi lähes 22 prosenttia vuotta aiemmasta. Teollisuusrakentamisen volyymi painui huhti-kesäkuussa 35 prosenttia miinukselle. Supistuminen kiihtyi ensimmäisestä neljänneksestä, jolloin volyymi supistui noin 15 prosenttia vuotta aiemmasta. Vuoden alkupuoliskolla volyymi on supistunut neljänneksellä.

Kesäkuussa uudisrakentamisen volyymi supistui vajaat 29 prosenttia viime vuoden kesäkuusta.

Asuinrakentamisen volyymi väheni 30 prosenttia ja muun rakentamisen volyymi 28 prosenttia. Supistuminen alkoi toukokuusta 2007 ja on jatkunut siitä lähtien yhtäjaksoisesti. Kuluvan vuoden aikana supistuminen on voimistunut entisestään. Rivitalorakentamisen volyymin voidaan sanoa romahtaneen, sillä toisella neljänneksellä sen volyymi oli vajaa puolet vuotta aiemmasta. Omakotitalojen rakentamisen volyymi oli lähes 29 prosenttia ja kerrostalorakentamisen volyymi reilut 26 prosenttia edellisvuotista pienempi.

Tammi-kesäkuun aikana asuinrakentamisen volyymi väheni 23 prosenttia viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna.

Rakennuslupien kuutiomäärä väheni neljänneksen alkuvuonna. Tammi-kesäkuussa rakennuslupia myönnettiin yhteensä 26 miljoonalle kuutiometrille, mikä on 25 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Asuinrakentamiseen lupia myönnettiin runsas kolmannes edellisvuotista vähemmän.