1251135749_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mikäli Metsähallituksen hallinnoimat valtion maa- ja vesialueet jaetaan etuoikeuksina yhtiöille, ensimmäisenä kärsivät matkailuyrittäjät ja kansalaiset jokamiehenoikeuksien menetyksenä. Kuva: suolaajapippuria.blogspot.com.

Kansallisomaisuuden isojako menossa

Valtion maat ja vedet aiotaan jakaa Venäjän malliin etuoikeutetuille yhtiöille

-Metsähallituksen uudelleenjärjestelyissä on kyse kolmasosasta Suomea.

UU 24.8.2009 – Metsähallituksen kohtalo on ratkeamassa ilman sen tulevaisuudesta käytävää kansalaiskeskustelua, jota on nyt vaatimassa muun muassa Suomen Luonnonsuojeluliitto. Liitto näkee suurena vaarana sen, että kansallisomaisuuttamme – valtion maat - jaetaan yhtiöille, jotka eivät välitä valtion maiden ja vesien monikäytöstä, ja joilla on pienyrityksiin verrattuna kohtuuton kilpailuetu.

-Meneillään on kansalaisomaisuutemme isojako, sanoo puheenjohtaja Risto Sulkava. -Metsähallituksen uudelleenjärjestelyissä on kyse kolmasosasta Suomea.

Suomalaisten yhteisesti omistamaa valtion maa- ja vesiomaisuutta hallinnoi Metsähallitus. Sen on EU:n säädösten takia muutettava hallintomalliaan metsätalouden osalta. Kansallisomaisuuden käyttöä valmistellaan vaitonaisesti, ilman sidosryhmiä ja nopealla aikataululla valtiovarainministeriön asettamissa työryhmissä.

-Nyt luonnonvarojamme jaetaan Venäjän malliin etuoikeutetuille yhtiöille. Nämä yhtiöt saavat Metsähallituksen isojaossa toimintansa pohjaksi yhteistä omaisuuttamme. Yhtiöitä ovat esimerkiksi valtion soravaroja hyödyntävä Morenia, rantatontteja kauppaava Laatumaa ja erämatkailuun rakennuksia vuokraava Villi Pohjola. Niistä tulee markkinahäirikköjä, joiden kanssa yksityisillä pienyrittäjillä ei ole mitään mahdollisuutta kilpailla, Sulkava sanoo.

Luonnonsuojeluliitto esittää valtion maiden keskittämistä uudenaikaiselle virastolle. Samalla tulee siirtää luonnonsuojelun ja monikäytön kannalta tärkeät alueet kansallisomaisuudeksi, pois taloudellisten tuottotavoitteiden piiristä. Jatkovalmistelu on tehtävä laajapohjaisessa työryhmässä, koska Unkarin kokoista osaa Suomesta ei voi käsitellä jonkun liikelaitostyöryhmän sivuasiana.

-Uudistuksen yhteydessa luonnonsuojelu ja luontopalvelut ovat jääneet huutolaispojan asemaan. Metsähallituksen luontopalvelut hallinnoivat kuitenkin yli 7 miljoonan hehtaarin laajuista kansallisomaisuutta, luonnonsuojelupäällikkö Ilpo Kuronen toteaa.

Virastomallissa olisi helppo huomioida armeijan ja tutkimuksen erityiskysymykset, poronhoitoalueen erityisasema, luonnonsuojelun ja saamelaiskysymyksen ratkaisu. Eri käyttötarpeiden kokonaisuutta voitaisiin suunnitella läpinäkyvästi, monipuolisesti ja kansanvaltaisesti sidosryhmien kanssa.